byggi icon

🏠 >

, >

Byta Toalettstol Själv: En Steg-För-Steg Guide

Lär dig hur du enkelt byter och installerar en toalettstol själv med vår steg-för-steg-guide. Spara pengar och förnya ditt badrum på egen hand!

Har du någonsin stoppat upp och funderat på varför tanken att byta ut din toalettstol känns som ett berg av oöverkomliga utmaningar?

Många av oss har fastnat i myten att det krävs en hel del teknisk kunskap, speciella verktyg, och kanske till och med magiska krafter för att utföra vad som i själva verket är en relativt enkel hemmafixaruppgift.

Men med rätt kunskap är processen av att byta en toalettstol inte särskilt komplicerad.

Är Det Svårt Att Byta Och Installera En Toalettstol Själv?

Att byta ut en toalettstol kan verka som en stor och kanske till och med obehaglig uppgift.

Många föreställer sig att det innebär komplicerade steg eller obehagliga lukter. Men i verkligheten är processen ofta mycket enklare än så.

Lukten från avloppet är normalt sett minimal, tack vare att avloppsdelarna som du kommer i kontakt med regelbundet spolas igenom och sällan bär på synliga rester eller lukter.

Lätt att installera toalett

När det gäller vattenanslutningen är det enkelt att stänga av vattnet vid källan, koppla bort den gamla toaletten och sedan ansluta den nya.

Om du är någorlunda händig och följer de steg som beskrivs, bör det inte vara några problem att själv byta ut toalettstolen.

Det är viktigt att notera att du inte behöver en auktoriserad rörmokare för denna typ av arbete, så länge du inte planerar att ändra toalettens placering eller behöver göra om i avloppssystemet.

Med denna guide i handen bör du kunna genomföra bytet själv, steg för steg.

Så Byter Du Ut En Toalettstol på Egen hand

Att byta och installera en ny toalettstol på egen hand är ett projekt som många hemmafixare kan ta sig an. Här är stegen du behöver följa för att utföra jobbet effektivt och korrekt.

  1. Stäng Av Vattnet Och Spola Först bör du stänga av vattnet till toaletten. Detta kan du göra genom att vrida om en ballofix om en sådan finns, eller stänga av huvudvattenkranen. Spola sedan toaletten för att tömma cisternen helt.
  2. Ta Bort Den Gamla Toalettstolen Undersök hur toalettstolen är monterad – antingen skruvad eller limmad. Använd lämpliga verktyg för att lossa toalettstolen från golvet och rörledningen. Lyft sedan bort den gamla toalettstolen.
  3. Rengör Ytan Innan installationen av den nya toalettstolen är det viktigt att rengöra golvytan ordentligt. Kontrollera tätning och andra detaljer vid avloppsröret och se till att ytan är fri från smuts, kalkavlagringar och eventuellt silikonrester.
  4. Ställ Dit Den Nya Toalettstolen Positionera den nya toalettstolen korrekt på avloppsröret, se till att gummimanschetten sluter tätt. Använd vattenpass för att kontrollera att toalettstolen står rakt.
  5. Fäst Toalettstolen Markera var toalettstolen ska fästas, antingen genom att skruva fast eller limma med silikon. För skruvfastsättning, borra och förbered hålen enligt markeringarna. För limning, applicera silikon längs med markeringarna på golvet.
  6. Koppla På Vattnet När toalettstolen är på plats, koppla på vattenledningen och öppna för vattnet. Kontrollera funktion och se till att inga läckor uppstår.
  7. Täta Med Silikon Avsluta med att täta runtom toalettstolen mot golvet med silikon för att förhindra vatten och smuts från att tränga in under toaletten. Detta steg är särskilt viktigt om toalettstolen är skruvad på plats.

Att byta toalettstol på egen hand är fullt möjligt med rätt förberedelser och verktyg. Detta gör att du inte bara kan spara pengar på installationen utan även uppdatera ditt badrum på ett effektivt sätt.

Kom Ihåg: Håll Ett Öga På Cisternen

När du har bytt ut din toalettstol, är det viktigt att inte glömma bort cisternen.

Regelbunden kontroll av hur cisternen fungerar och stänger av vattnet är avgörande för att undvika framtida problem.

Om du märker att vatten droppar ut efter att spolningen avslutats, kan det vara ett tecken på kalkavlagringar runt bottenproppen eller på gummimembranet. Detta kan, över tid, leda till läckage.

Kalk kan också störa mekanismen som stänger av vattentillförseln när cisternen är fylld, vilket även det kan orsaka läckage.

För att förebygga dessa problem är det rekommenderat att regelbundet avkalka cisternen, särskilt om du bor i ett område med hårt vatten som innehåller mycket kalk.

Vad Kostar Det Att Byta Ut En Toalettstol Själv?

När det kommer till själva kostnaden för att byta toalettstol, varierar priset beroende på typ och modell.

En traditionell golvmonterad toalett från välkända tillverkare kan kosta mellan 1 400 och 3 000 kr. Väljer du en vägghängd variant börjar priserna runt 800 kr, men då tillkommer eventuellt en extra kostnad för en ny inbyggningscistern.

Hur Man Byter en toalettstol själv

Hur mycket kan du spara genom att göra det själv?

Om du anlitar en rörmokare för installationen, kan arbetskostnaden för 2-3 timmars arbete, baserat på en timlön på cirka 600-700 kr, nästan uppväga dina vattenbesparingar det första året.

Att byta till en ny toalettstol kan innebära stora besparingar, inte bara i form av vattenförbrukning utan även ekonomiskt.

Genom att ersätta en äldre modell, som kanske använder mellan 9 och 12 liter per spolning, med en modern och mer vatteneffektiv variant som bara använder 2 till 4 liter, kan du spara ungefär 3 500 liter vatten årligen.

Detta kan motsvara en årlig besparing på cirka 2 100 kr, beroende på det genomsnittliga priset för vatten.

Totalt sett kan kostnaden för att få en ny toalett installerad av en professionell hamna på omkring 5 000 kr.

Men, om du väljer att göra installationen själv, kan du spara en betydande summa, mellan 1 500 till 3 000 kr. Detta förutsätter naturligtvis att du är bekväm med att hantera avlopp och vatteninstallationer.

Hur Lång Tid Tar Det Att Byta Toalettstol?

Att byta ut en toalettstol är generellt ett snabbt projekt som inte bör ta mer än 1-2 timmar att genomföra.

Installationen kan förenklas betydligt om du väljer en toalettstol som limmas fast på golvet, en lösning som ofta föredras i badrum med golvvärme.

Viktigt att notera är behovet av att noggrant rengöra golvet från smuts och kalkavlagringar innan installation, särskilt om limning är inblandat. Använd gärna T-sprit för att effektivt avlägsna fett och säkerställa en ren yta för limningen.

Om toalettstolen ska fästas med skruvar, speciellt vid byte till en vägghängd modell eller installation på klinkergolv, kan arbetet bli något mer komplicerat.

Borrande i hårt klinkergolv kräver rätt verktyg och teknik. Vid sådana installationer kan det vara klokt att kontrollera med ditt försäkringsbolag om de ställer krav på professionell installation.

Och kom ihåg, oavsett vilken typ av toalettstol du väljer att installera, är det viktigt att låta eventuella silikonfogar härda ordentligt, vilket kan ta upp till ett par dagar.

Behöver Du Hjälp Med Att Byta Toalettstol?

Även om det är möjligt att byta toalettstol på egen hand, finns det tillfällen då expertis från en professionell kan vara ovärderlig.

Det kan vara allt från komplexa installationer till att hantera oväntade problem som uppstår under processen.

Om du känner dig osäker eller bara vill ha jobbet gjort snabbt och effektivt, erbjuder vi gratis offertförslag från lokala proffs.

De kan hjälpa dig med allt från en enkel installation till mer komplicerade toalettbyten. Kontakta oss idag för att få hjälp och säkerställa att ditt badrumsprojekt blir en framgång.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Innehållsförteckning

Fler Bygguider

regelavstånd i badrum för väggar
Badrum

Regelavstånd i Badrum: Standarder Att Följa

Regelavståndet i ett badrum är avståndet mellan de vertikala stödstrukturerna (reglarna) i en vägg, och är vanligtvis mellan 300 – 450 mm beroende på vilken typ av väggkonstruktion det handlar om.

Provtrycka Golvvärme Guide
Golvvärme

Provtrycka Golvvärme: Så Gör Du

Provtryckning av golvvärme är en viktig process för att säkerställa att ditt vattenburna golvvärmesystem är tätt och fritt från läckor. Det är en kritisk steg i installationen som kan rädda dig från kostsamma och tidskrävande reparationer i framtiden.