byggi icon

🏠 >

>

Hur Du Monterar Våtrumsmattor På Väggen i Badrummet

Våtrumsmattor och våtrumstapeter har blivit ett mer populärt alternativ för de som letar efter ett kostnadseffektivt och smidigt sätt att renovera badrummets väggar. Lär dig hur du monterar plastmattorna på väggen i denna guide.

När det gäller att förnya badrummet söker många efter smarta och kostnadseffektiva lösningar.

En trend som gör comeback är användningen av våtrumsmattor på väggarna.

Den moderna våtrumsmattan är inte längre bara en praktisk lösning, utan ett sätt att uttrycka stil och personlighet genom ett brett utbud av färger och mönster.

Detta alternativ till traditionellt kakel är inte bara estetiskt tilltalande utan även ekonomiskt fördelaktigt.

Varför Välja Våtrumsmatta För Väggarna?

Att modernisera ditt badrum med våtrumsmattor på väggarna kan vara en fördelaktig lösning som kombinerar kostnadseffektivitet med stil och långsiktig flexibilitet. 

 1. Kostnadseffektivitet: Den främsta anledningen till att välja våtrumsmatta på väggarna är kostnaden. Materialkostnaderna är lägre än för kakel, och eftersom våtrumsmattan kan fungera som ett eget tätskikt, minskar även behovet av kostsamma förarbetsmaterial.
 2. Enkel Installation: Till skillnad från kakel kräver våtrumsmattor färre förberedelser, och installationen kan genomföras snabbare. Det innebär mindre arbetskraft och tid, vilket ytterligare minskar kostnaderna.
 3. Designmöjligheter: Med ett växande utbud av mönster och färger är det lätt att skapa en unik look. Kombinationen av matta och kakel öppnar upp för oändliga designmöjligheter, vilket tillåter skräddarsydda och personliga badrumslösningar.
 4. Flexibilitet: Att sätta våtrumsmatta på väggarna idag innebär att du i framtiden kan välja att kakla över om du önskar, utan att behöva lägga ett nytt tätskikt. Mattan underlättar och förbereder för framtida renoveringsprojekt.
Våtrumsmatta i Litet gästbadrum

Våtrumstapeter & Våtrumsmattor: En Jämförelse

Våtrumstapeter är designade för att tåla fukt och är därför ett utmärkt val för badrumsväggar.

De är tillverkade av PVC, ett hållbart och vattentätt plastmaterial, och är generellt tunnare än våtrumsmattor eftersom de inte utsätts för samma mekaniska belastning som golvytor.

När man monterar våtrumstapet är det viktigt att undvika onödiga skarvar, vilket är anledningen till att tapeten bör sättas upp horisontellt.

Detta minimerar risken för vattenintrång och skapar en mer estetiskt tilltalande finish. Med ett stort urval av färger och mönster kan våtrumstapeten ge badrummet en unik och personlig prägel.

Att Tänka På Före Montering

Innan du bestämmer dig för att sätta upp våtrumstapet bör du överväga följande punkter:

 • Godkännande som Fuktspärr: Kontrollera att din valda våtrumstapet uppfyller kraven för att fungera som en fuktspärr. Detta är särskilt viktigt för att säkerställa att inga ytterligare åtgärder behövs för att skydda mot fukt.
 • Montering och Skarvtätning: Våtrumstapetens skarvar behöver svetsas för att säkerställa en vattentät yta. Detta kan vara en utmaning utan rätt utrustning och erfarenhet, varför det ofta rekommenderas att anlita en professionell hantverkare för jobbet.
 • Försäkringsskydd: Om en professionell golvläggare hanterar installationen, kommer arbetet oftast att vara försäkrat, vilket minskar risken för dig som ägare. Om du väljer att göra arbetet själv, kan eventuella fel och skador bli kostsamma om de inte täcks av din försäkring.
byta ut allt i renovering av badrum

Montering Av Våtrumstapet Och Våtrumsmatta På Väggar

Montering av våtrumstapet eller våtrumsmatta på väggarna i ett badrum är en process som kräver noggrannhet och precision.

Här är en översikt över stegen som bör följas för att uppnå bästa möjliga resultat:

Förberedelser:

 1. Rengöring: Börja med att rengöra väggarna ordentligt. All smuts, fett och gammal färg måste bort för att få en bra vidhäftning.
 2. Undersökning: Kontrollera väggarnas skick. Eventuella hål och ojämnheter ska spacklas och slipas så att ytan blir jämn.
 3. Mätning: Mät väggarna och skär till våtrumstapeten eller mattan i lämpliga längder. Kom ihåg att lägga till extra marginal för att säkra täckningen uppåt och runt hörn.

Montering:

 1. Limning: Använd ett speciellt våtrumslim som är avsett för PVC-material. Applicera limmet jämnt på väggytan där den första delen av tapeten eller mattan ska sitta.
 2. Placering: Börja från ett hörn och arbeta dig horisontellt. Se till att våtrumstapeten eller mattan är rak och utan bubblor eller veck när du fäster den på väggen.
 3. Skarvning: När du kommer till skarvarna är det viktigt att de överlappar tillräckligt för att kunna svetsas. Se till att skarvarna är rena och fria från lim innan svetsning.

Svetsning och Tätning:

 1. Svetsning: Använd en hetluftspistol och svetstråd för att svetsa skarvarna. Det kräver noggrannhet och en stadig hand. Värm upp både skarven och svetstråden tills de börjar smälta samman.
 2. Pressning: Medan svetsfogen fortfarande är varm, använd en rullverktyg för att pressa ihop materialen för en stark och tät fog.
 3. Finish: Efter svetsning, gå över ytan med en svetssläde eller kniv för att ta bort överflödig svetstråd och skapa en jämn yta.

Efterarbete:

 1. Kontroll: Kontrollera noggrant alla svetsade skarvar och genomföringar för att försäkra dig om att de är helt täta.
 2. Torktid: Låt limmet och svetsfogarna torka enligt tillverkarens anvisningar innan badrummet tas i bruk.

Våtrumsmattta & Kakel På Samma Vägg

Det är fullt möjligt att kombinera kakel och våtrumstapet eller våtrumsmatta på samma vägg i badrummet.

Denna designlösning kan vara kostnadseffektiv och samtidigt bidra till ett unikt och personligt uttryck i ditt badrum. Här är några punkter att tänka på om du överväger denna kombination:

 • Estetik och Funktion: Kakel kan placeras i våtzoner, som direkt runt dusch eller badkar, där det ofta är vått och därmed behovet av vattenmotstånd är högst. Våtrumstapet eller våtrumsmatta kan sedan användas på de övriga väggarna som inte utsätts för lika mycket vatten.
 • Sömlös Integration: Se till att övergången mellan kakel och våtrumstapet/matta är snyggt och korrekt utfört. Det är viktigt att det inte finns några öppna skarvar där fukt kan tränga in.
 • Kvalitet och Kompatibilitet: Använd material av hög kvalitet som är kompatibla med varandra. Det är viktigt att båda materialen kan samexistera utan att påverka varandras integritet och funktion.
 • Professionell Installation: Överväg att anlita en professionell för att säkerställa att både kakel och våtrumsmatta/tapet installeras korrekt. En fackman kan se till att allt är vattentätt och håller över tid.

Installera Våtrumsmattor På Badrumsväggen Med Rätt Proffs

Att renovera badrummet är en stor investering i ditt hem och din livskvalitet.

Oavsett om du väljer den moderna känslan av kakel eller den praktiska lösningen med våtrumsmatta och våtrumstapet, är det viktigt att arbetet utförs korrekt för att säkerställa ett hållbart och vackert resultat.

Kom ihåg att korrekt montering inte bara skyddar ditt hem mot vattenskador utan också bidrar till att bibehålla och öka värdet på din fastighet.

Om du känner dig osäker på att ta dig an detta projekt på egen hand, eller om du helt enkelt vill ha arbete utfört av en professionell, tveka inte att använda vår offerttjänst

Vi hjälper dig att hitta kvalificerade och erfarna badrumsproffs i din närhet. Med vår tjänst kan du enkelt begära och jämföra offerter, vilket inte bara ger dig en uppfattning om kostnaden utan också tryggheten i att arbetet blir utfört på bästa möjliga sätt.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Innehållsförteckning

Fler Bygguider

regelavstånd i badrum för väggar
Badrum

Regelavstånd i Badrum: Standarder Att Följa

Regelavståndet i ett badrum är avståndet mellan de vertikala stödstrukturerna (reglarna) i en vägg, och är vanligtvis mellan 300 – 450 mm beroende på vilken typ av väggkonstruktion det handlar om.

Provtrycka Golvvärme Guide
Golvvärme

Provtrycka Golvvärme: Så Gör Du

Provtryckning av golvvärme är en viktig process för att säkerställa att ditt vattenburna golvvärmesystem är tätt och fritt från läckor. Det är en kritisk steg i installationen som kan rädda dig från kostsamma och tidskrävande reparationer i framtiden.