byggi icon

🏠 >

>

Guide För Att Måla På Våtrumstapet i Badrummet

Upptäck hur du kan förvandla ditt badrum genom att måla våtrumstapet – en steg-för-steg guide till en fräsch look på ett kostnadseffektivt sätt.

När det kommer till att förnya utseendet på våra badrum, är målning ett populärt och kostnadseffektivt alternativ.

Men vad gör man när man står inför en våtrumstapet? 

Är det möjligt att måla över den, och om så är fallet, hur går man tillväga?

I den här artikeln utforskar vi konsten att måla på våtrumstapet, en process som kan förvandla ditt badrum med rätt teknik och material.

Vad Är Våtrumstapet?

Våtrumstapet är en speciell typ av plastmatta som monteras på badrumsväggen är designad för att tåla de fuktiga förhållandena i ett badrum eller annat våtrum. 

Till skillnad från vanlig tapet, är våtrumstapet tillverkad för att stå emot vatten och fukt utan att skadas.

Det är därför ett bra val för väggar i duschutrymmen, runt badkar och i andra områden där vanlig tapet skulle riskera att lossna eller mögla.

färdigmålat våtrumstapet i badrum

Kan Man Måla På Våtrumstapet?

När det kommer till att måla på våtrumstapet är det viktigt att tänka sig för två gånger.

De flesta experter och färgtillverkare rekommenderar inte att man målar på våtrumstapet eller våtrumsmatta.

Varför? Enkelt uttryckt finns det inga målningsprodukter på marknaden som är godkända av MVK (Måleribranschens Våtrumskontroll) för detta ändamål.

Det innebär en risk att försäkringsbolaget inte står för kostnaderna om det skulle uppstå fuktskador senare.

Våtrumstapeter är tillverkade med plast och mjukgörare som kan störa färgens förmåga att fästa och torka ordentligt.

Resultatet? En yta som inte torkar som den ska och kan förbli klibbig. Även om färgen torkar finns det en risk för att den med tiden leder till missfärgningar eller att färgen börjar spricka.

Professionella måleriföretag tenderar att undvika dessa typer av jobb på grund av de nämnda riskerna.

Det kan därför vara en bättre idé att istället anlita hjälp för att montera ny våtrumstapet eller utföra en ordentlig avlägsning av den befintliga, för att sedan måla med ett godkänt våtrumssystem.

Får Du Måla Våtrumstapet I Badrummet På En Hyresrätt?

Om du bor i en hyresrätt, är det viktigt att först och främst konsultera med hyresvärden eller fastighetsförvaltningen innan du gör några förändringar, inklusive målning av våtrumstapet.

Det är vanligt att förändringar som påverkar fastighetens permanenta struktur kräver tillstånd.

Så Målar Du Våtrumstapet

Att måla på våtrumstapet kan vara en utmaning, men med rätt förberedelser och produkter kan du ge ditt badrum en billig budgetrenovering. 

  1. Bedöm Våtrumstapetens Skick: En hård yta på din våtrumstapet är en bra indikation på att du kan måla den. Testa genom att pressa med en nagel; om inget avtryck lämnas, är det ett gott tecken. Kontrollera också noggrant för bubblor eller lösa delar – detta kan vara tecken på fuktskador och i så fall är målning inte lämpligt.
  2. Det Viktiga Förarbetet: En grundlig rengöring är nyckeln till framgång. Använd målartvätt för att ta bort smuts och fett och fortsätt med att slipa ytan lätt för bättre fästadhet. Torka av med T-röd för att neutralisera eventuella mjukgörare som kan hindra färgen från att fästa.
  3. Välja Rätt Färg och Måla: Använd en våtrumsanpassad grundfärg för att förbereda ytan. När grundfärgen har torkat, applicera sedan två lager av en våtrumstäckfärg, med tillräcklig torktid emellan. Använd pensel för detaljarbete och roller för bredare ytor.

Måla Våtrumstapet Före & Efter

fördigmålat våtrumstapet i badrum

Skillnaden Mellan Våtrumstapet Och Våtrumsgolv

Det är lätt att förväxla våtrumstapet med våtrumsgolv, men det är viktigt att skilja på dessa två material.

Våtrumsgolv är tjockare och designat för att tåla belastningen av fottrafik samt kontinuerlig exponering för vatten – det är därför du ofta ser det på golvytor i badrum.

Våtrumstapet är tunnare och tillverkad för att klä väggar. Det är inte menat att tåla samma nivå av slitage som våtrumsgolv och är därför vanligtvis inte lika tjockt eller slitstarkt.

Båda materialen bidrar till att skapa en vattentät barriär, men de har olika funktioner och användningsområden.

När det gäller målning är det också viktigt att notera att processen och produkterna som används kan skilja sig åt, eftersom väggarnas behov skiljer sig från golvens.

För en mer detaljerad guide för hur du målar plastmattor på golvet, läs här.

Vilken Färg Ska Man Måla Våtrumstapeter?

Våtrumsfärg är speciellt framtagen för miljöer där väggarna utsätts för frekvent fukt och direkt vattenpåverkan.

Dess robusta sammansättning gör den idealisk för användning i badrum, kök och tvättstugor. Denna typ av färg är skapad för att stå emot:

  • Vattenexponering
  • Fukt
  • Slitage från rengöring

Det är viktigt att förstå att våtrumsfärg inte ersätter ett fullständigt våtrumsskydd, som är avgörande för att skydda underliggande konstruktioner mot vatten och fukt.

Använd en färgkarta för inspiration om du är osäker på vilken färg som passar bäst. Annars kan du hitta våra bäst rankade färger på våtrumsmattor här.

Avslutning Och Nästa Steg

Om du känner dig osäker på att måla din våtrumsmatta, eller om riskerna känns för stora, är det klokt att överlåta jobbet till proffsen.

Använd vår offerttjänst för att enkelt hitta lokala experter som kan garantera en säker och snygg renovering av ditt badrum.

De har rätt kompetens, verktyg och material för att förverkliga din vision utan att kompromissa med kvalitet eller säkerhet.

Ta första steget mot ditt drömbadrum – kontakta en specialist idag!

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Innehållsförteckning

Fler Bygguider

regelavstånd i badrum för väggar
Badrum

Regelavstånd i Badrum: Standarder Att Följa

Regelavståndet i ett badrum är avståndet mellan de vertikala stödstrukturerna (reglarna) i en vägg, och är vanligtvis mellan 300 – 450 mm beroende på vilken typ av väggkonstruktion det handlar om.

Provtrycka Golvvärme Guide
Golvvärme

Provtrycka Golvvärme: Så Gör Du

Provtryckning av golvvärme är en viktig process för att säkerställa att ditt vattenburna golvvärmesystem är tätt och fritt från läckor. Det är en kritisk steg i installationen som kan rädda dig från kostsamma och tidskrävande reparationer i framtiden.