byggi icon

🏠 >

>

Hur Du Lägger Microcement På Kakel & Klinker

Lär dig att förnya ditt badrum med mikrocement på befintliga kakel och klinker för en stilren och tidsbesparande renovering.

När det kommer till renovering och modernisering av utrymmen som badrum, erbjuder microcement en attraktiv och praktisk lösning.

En av de stora fördelarna med mikrocement är dess förmåga att appliceras direkt på befintliga ytor som kakel och klinker.

Denna metod kan vara ett utmärkt alternativ för att förnya ett äldre badrum utan att behöva genomgå en omfattande och kostsam rivningsprocess.

Varför Ska Man Lägga Microcement Ovanpå Kakel Eller Klinker?

Att lägga mikrocement direkt på kakel eller klinker eliminerar behovet av att riva ut det befintliga badrummet, vilket sparar både tid och pengar. Samma process går bra för att lägga microcement över plastmattor också.

Genom att undvika dyra och tidskrävande steg som att installera nytt tätskikt, fix och fog, samt köpa nytt kakel eller klinker, blir renoveringsprocessen betydligt mer kostnadseffektiv.

En annan fördel är att mikrocementinstallationen ofta bara kräver mindre VVS-arbeten, såsom att koppla bort och sedan återansluta sanitetsfixturer som handfat, dusch och toalett. 

Det resulterar i att microcement ofta blir en kostnadseffektiv lösning för många som vill renovera badrummet.

Sist men inte minst, erbjuder microcement en modern och stilren finish som kan förvandla utseendet på ett utdaterat badrum.

Med en rad färger och texturer att välja mellan kan mikrocement anpassas för att matcha alla designpreferenser och skapa en unik och samtida estetik.

find-badrum-med-microcement-och-kakelplattor

Hur Du Applicerar Microcement På Kakel Och Klinker

För att microcement ska kunna appliceras framgångsrikt på kakel eller klinker, är det viktigt att underlaget är i gott skick. 

Detta innebär att kakelytan ska vara intakt, avloppet fungera korrekt, golvet ha tillräcklig lutning för vattenavrinning, och det får inte finnas några tecken på läckage eller skador.

Om dessa villkor inte är uppfyllda, är en fullständig badrumsrenovering att föredra.

Annars kan du följa följande steg för att lägga microcement på kakel eller klinker.

  1. Bedömning av Plattornas Skick: Innan du börjar, kontrollera kakelplattornas skick noggrant. Eventuella ojämnheter eller skador måste åtgärdas för att säkerställa en jämn och stabil yta för mikrocementet. Det är viktigt att ha professionell hjälp för att korrekt identifiera och reparera eventuella brister eller skador i kaklet.
  2. Rengöring av Plattorna: Efter eventuell reparation, rengör plattorna ordentligt för att avlägsna fett och damm. En ren yta är avgörande för att mikrocementet ska fästa ordentligt.
  3. Fyllning av Kakelfogar: För att skapa en jämn yta, fyll i kakelfogarna med mikrocement. Detta steg är nödvändigt eftersom mikrocement är en kontinuerlig beläggning och eventuella ojämnheter från fogarna skulle bli synliga.
  4. Grunda Plattorna: När ytan är jämn och fogarna fyllda, applicera en primer för att förbättra vidhäftningen mellan kakel och mikrocement.
  5. Läggning av Fibernät och Första Lagret av Mikrocement: Efter att primern har torkat, placera ett fibernät för att stärka och skydda ytan. Applicera sedan det första lagret av mikrocementbas (Microbase) utan pigment. Slipa ytan efter applicering.
  6. Applicera det Andra Lagret av Mikrocementbas: Applicera ett andra lager av mikrocementbas, den här gången pigmenterat i önskad färg. Slipa igen efter applicering för att säkerställa en slät yta.
  7. Applicera Finish Mikrocement: Applicera två lager av Microdeck eller Microfino mikrocement, beroende på om det är ett golv eller en vägg. Välj den önskade finishen och färgen. Efter att dessa skikt har torkat, utför en slutlig slipning.
  8. Skydda och Försegla Mikrocementet: Det sista steget är att skydda den applicerade mikrocementen.

Respektera Torktider

När du använder primers som Primacem PLUS för icke-absorberande ytor är det avgörande att strikt följa angivna torktider. Om torktider inte respekteras, kan fukt bli instängd mellan skikten, vilket riskerar att framhäva kakelfogarna. 

Vi rekommenderar att vänta 24 timmar mellan appliceringen av det första och andra lagret av mikrocementbas. 

Sammanfattningsvis Om Att Lägga Microcement På Kakel

Att applicera mikrocement på plattor, vare sig det är kakel eller klinker, kräver noggrannhet och uppmärksamhet på detaljer. 

Genom att följa dessa tips och rekommendationer kan du säkerställa en jämn och professionell finish.

Kom ihåg att varje steg i processen är viktigt och kan ha stor inverkan på det slutliga resultatet. Med rätt tillvägagångssätt blir din mikrocementbeläggning på plattor inte bara vacker utan också hållbar och långvarig.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Innehållsförteckning

Fler Bygguider

regelavstånd i badrum för väggar
Badrum

Regelavstånd i Badrum: Standarder Att Följa

Regelavståndet i ett badrum är avståndet mellan de vertikala stödstrukturerna (reglarna) i en vägg, och är vanligtvis mellan 300 – 450 mm beroende på vilken typ av väggkonstruktion det handlar om.

Provtrycka Golvvärme Guide
Golvvärme

Provtrycka Golvvärme: Så Gör Du

Provtryckning av golvvärme är en viktig process för att säkerställa att ditt vattenburna golvvärmesystem är tätt och fritt från läckor. Det är en kritisk steg i installationen som kan rädda dig från kostsamma och tidskrävande reparationer i framtiden.