byggi icon

🏠 >

>

Vad Kostar Det Att Lägga Microcement i Badrum? (Prisguide 2024)

Genomsnittligt pris:

1 500 - 3 000 kr/kvm

Priset för att lägga microcement i badrummet tenderar att kosta mellan 1 500 – 3 000 kr per kvadratmeter, med en genomsnittlig kostnad på 1900 kr per kvadratmeter av behandlad yta.

När det kommer till modernisering och uppgradering av badrummet, har mikrocement snabbt seglat upp som ett populärt och prisvärt alternativ till traditionellt kakel och klinker.

Dess växande popularitet kan tillskrivas flera fördelar som mikrocement erbjuder, inte bara i termer av kostnad utan också i användarvänlighet och estetik.

I denna artikel utforskar vi kostnaderna för att lägga mikrocement i badrummet och ger en omfattande prisguide, vilket hjälper dig att förstå budgeten för ditt badrumsprojekt.

Vad Är Mikrocement?

Mikrocement är en mångsidig beläggningsmaterial som erbjuder en sömlös och hållbar yta.

Till skillnad från traditionellt kakel och klinker, som ofta kräver noggrann mätning och skärning för att passa olika ytor, är mikrocement mer förlåtande och flexibelt. 

Med rätt hantverksskicklighet kan mikrocement anpassas i en mängd olika färger och texturer, vilket skapar unika och anpassade utrymmen. 

egenbyggd-toalett-med-microcement

Vad Kostar Det Att Lägga Microcement I Badrummet?

Priset för att lägga mikrocement tenderar att vara lägre än exempelvis priset för att lägga kakel eller priset för att lägga klinker, och du kan förvänta dig ett genomsnittligt kvadratmeterpris på drygt 1 900 kr/kvm för microcement.

Denna kostnad skulle inkluderar både arbete- och materialkostnaden.

Större ytor tenderar att ha ett lägre kvadratmeterpris, medans mindre ytor kan leda till högre priser.

I vissa fall kan du förväntas betala så lite som 1 500 kronor per kvadratmeter, medans i andra fall kan det kosta dig så mycket som 3 000 kronor per kvadratmeter.

BESKRIVNINGPRIS
Låg Kostnad1 500 kr/kvm
Genomsnittlig Kostnad1 900 kr/kvm
Hög Kostnad3 000 kr/kvm
Materialkostand400 – 650 kr/kvm
Arbetskostnad1 000 – 3 000 kr/kvm

Materialkostnaden för microcement tenderar att ligga mellan 400 – 650 kronor per kvadratmeter, beroende på vilken typ av microcement man använder, samt om man behöver specialiserad verktyg eller liknande för att applicera det.

Den andra större delen av kostanden är arbetskostnaden, vilket kan kosta så lite som 1 000 kronor per kvadratmeter, men även så mycket som 3 000 kronor per kvadratmeter.

Torktiderna för dessa renoveringsjobb tar aldrig mindre än 4 dagar, vilket betyder att hantverkarna behöver komma tillbaka flera gånger.

Detta driver upp priset per kvadratmeter rejält, särskilt för mindre projekt där det kan resultera i stora prisskillnader.

Slipa-microcement-i-badrummet

Kom Ihåg Vägg- & Golvyta

Kom ihåg att det inte räcker med att enbart räkna golvytam, om du också planerar att använda microcement på väggarna.

I regel kommer priset att baseras på den totala arean som ska behandlas av microcement, vilket då inkluderar både väggar och golv.

Ett rektangulärt badrum på 4 kvadratmeter och 3 meter i tak, kommer det i verkliga fallet att innefatta totalt 60 kvadratmeter, då varje vägg även kommer att ha en area på 6 kvadratmeter (3 x 2 = 6).

Den totala arean kommer i sin tur att bli 28 kvm, då det handlar om fyra väggar som är 6 kvm och golvet som är 4 kvm (6+6+6+6+4=28).

Prisexempel Microcement Badrum 4 Kvm

För att illustrera hur mycket det kan tänkas kosta att lägga microcement i badrummet har vi sammanställt följande prisexempel som baseras på ett mindre badrum på drygt 4 kvadratmeter som ska lägga microcement på golv och väggar.

BESKRIVNINGPRIS
Materialkostnad16 000 kr
Arbetskostnad48 000 kr
ROT-avdrag-14 400 kr
Total kostnad (Utan ROT)64 000 kr
Total kostnad (Med ROT)49 600 kr

För detta projekt har materialkostnaderna uppgått till drygt 16 000 kronor, vilket inkluderar microcementet i fråga, såväl som annat material som hantverkaren kommer att behöva.

Arbetskostnaden uppgår till drygt 48 000 kronor, vilket motsvarar drygt 64 timmars arbete med e n timlön på 750 kronor.

Därefter kan vi applicera ROT-avdraget för att dra av 30% av arbetskostnaden, vilket i detta fall skulle vara 14 400 kronor.

Det innebär att den totala slutgiltiga kostanden för att lägga microcement i ett badrum på 4 kvadratmeter ungefär 52 600 kronor efter ROT-avdraget.

Värt att anmärka är att detta prisexempel har baserat på en generell installation av microcementet i badrummet, och förutsätter att underliggande skick är bra, och att arbetet inte innefattar ett större förarbete.

Faktorer Som Påverkar Priset På Microcement I Badrum

Ytans Skick

Skicket på den yta som ska beläggas med mikrocement är en kritisk faktor.

Om underlaget är i dåligt skick och behöver reparationer eller jämnas ut, ökar detta kostnaden för mikrocement eftersom det krävs mer arbete. 

Speciellt vid applicering på kakelplattor är det viktigt att vidta åtgärder för att undvika att fogarna syns genom mikrocementet, vilket kan innebära en ökad kostnad.

Komplexiteten I Arbetet

Ju mer komplicerat arbete, desto högre blir priset. Ytor med fler hörn, kanter, pelare, trappor eller bänkskivor kräver mer noggrann och tidskrävande applicering, vilket ökar kostnaderna.

Färgval

Valet av färger spelar också en roll. Användningen av flera pigment i samma rum innebär fler arbetstimmar, eftersom varje färgområde måste noggrant avgränsas och skyddas för att undvika blandning och fläckar.

Detta ökar tidsåtgången och därmed kostnaden.

Ytans Storlek

Priset per kvadratmeter mikrocement tenderar att minska för större ytor och öka för mindre ytor.

Det beror på fasta kostnader och arbetstid som inte direkt korrelerar med ytan som ska täckas.

Materialets Kvalitet

Kvaliteten på mikrocementmaterialet har en direkt inverkan på priset. Högre kvalitet och prestanda innebär oftast högre kostnader.

Att investera i kvalitetsmaterial kan dock vara kostnadseffektivt i längden, då det minskar risken för problem som sprickor eller avflagningar.

Microcement-for-badrum

Fördelar Med Microcement I Badrum

  • Estetiskt Tilltalande: Microcement erbjuder en elegant och modern estetik som kan förvandla utseendet på ett badrum. Med dess förmåga att skapa en sömlös yta, bidrar det till en minimalistisk och ren design. Dessutom är det tillgängligt i ett brett spektrum av färger och finishar, vilket gör det möjligt att anpassa utseendet efter din personliga stil.
  • Långvarig och Hållbar: Mikrocement är extremt slitstarkt och hållbart, vilket gör det idealiskt för badrumsmiljöer som ofta utsätts för fukt och slitage. Det är också vattentätt, vilket bidrar till dess långsiktiga hållbarhet och gör det till ett praktiskt val för både duschutrymmen och våtrum.
  • Kostnadseffektivitet: Att välja mikrocement för ditt badrum kan vara mer kostnadseffektivt jämfört med traditionella kakel- och klinkerlösningar. Eftersom det kan appliceras direkt på befintliga ytor, minskar det behovet av omfattande förberedelser och installationsarbete, vilket sparar både tid och pengar.
  • Anpassningsbarhet: Microcement är otroligt flexibelt och kan appliceras på en mängd olika ytor, inklusive golv, väggar och till och med bänkskivor. Detta ger dig möjlighet att skapa en enhetlig och sammanhängande design i hela ditt badrum.
  • Lätt att Underhålla: Ytan är lätt att rengöra och kräver minimalt underhåll, vilket gör ditt badrum både praktiskt och enkelt att hålla rent.

Anlita Proffs För Jobbet

Sammanfattningsvis är mikrocement ett utmärkt val för den som vill uppdatera sitt badrum med en modern, hållbar och kostnadseffektiv lösning.

Med dess estetiska flexibilitet, hållbarhet och enkelhet i underhåll, erbjuder det en idealisk kombination av stil och funktionalitet som kommer att hålla i många år framöver.

Med rätt planering och professionell installation kan mikrocement förvandla ditt badrum till en elegant och inbjudande plats.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Varför du kan lita på Byggi

För att kunna ge dig de mest korrekta och aktuella kostnadsuppgifterna samlar vi in information från en mängd olika prisdatabaser, licensierade entreprenörer och branschexperter. Läs vår redaktionella process här.

Innehållsförteckning

Fler Prisguider För Ditt Nästa Projekt.

Spolbil-avloppsspolning-pris
VVS

Vad Kostar En Spolbil? (Prisguide 2024)

Kostnaden för att ta ut en spolbil ligger i genomsnitt mellan 1 500 och 3 000 kronor per tillfälle. Denna kostnad kan bli betydligt högre om det handlar om mer akuta lösningar.

Vad-kostar-relining-for-hemmet
VVS

Vad Kostar Relining? (Prisguide 2024)

Kostnaden för relining varierar beroende på flera faktorer men ligger vanligtvis mellan 60 000 och 150 000 kronor, men kan bli mer för större villor.