byggi icon

🏠 >

>

Stopp i Avlopp: Hur Du Fixar Stopp i Toalett, Diskhon & Mer

Stopp i avloppet är dessvärre en vanlig sak som händer i hemmet, men som tur är finns det många sätt du kan hantera det själv.

Stopp i avloppet är en vanlig hushållsfrustration som kan leda till större problem om det inte åtgärdas i tid.

I denna artikel utforskar vi orsakerna bakom stopp i avloppet och ger praktiska tips på hur du kan lösa problemet på egen hand.

Orsaker till stopp i avloppet och hur man upptäcker dem

Stopp i avloppet kan uppstå av flera anledningar och tecken på problemet kan variera beroende på var stoppet befinner sig.

Vanliga orsaker till stopp i avloppet:

 • I köket: Fett, matrester och olja som spolas ner i vasken kan stelna och blockera rören. Det är viktigt att aldrig spola ner matolja och att minimera mängden matrester som hamnar i avloppet.
 • I badrummet: Hår, tvålrester och små föremål kan lätt fastna i handfatet och duschens avlopp. Detta är särskilt vanligt om skyddssilar inte används eller inte rengörs regelbundet.
 • I toaletten: Att spola ner föremål som inte är avsedda att spolas ner, som våtservetter, hygienprodukter, eller till och med tjockt toalettpapper, kan snabbt leda till stopp.

Tecken på att det är stopp i avloppet:

 • Långsammare vattendränage: Om du märker att vattnet rinner avsevärt långsammare än vanligt i handfatet, duschen eller vasken, kan det vara ett tidigt tecken på ett börjande stopp.
 • Obehagliga lukter: En tydlig indikator på att det är dags att rengöra avloppet är när det börjar lukta illa. Detta är ofta ett tecken på att avfall har börjat ansamlas och förmultna i rören.
 • Vatten som står still: Om vatten samlas och inte alls tycks rinna undan kan det vara ett tecken på ett fullständigt stopp.

Genom att snabbt identifiera dessa tecken kan du agera för att lösa problemet innan det förvärras och möjligen leder till kostsamma reparationer.

Så blir du av med stopp i diskhon och handfatet

Stopp i diskhon kan snabbt bli ett problem i vardagen, särskilt efter matlagning då fett och matrester lätt rinner ner och skapar blockeringar.

Här är en effektiv metod för att åtgärda detta:

 1. Töm stående vatten: Använd en skopa för att försiktigt tömma ut stående vatten ur diskhon och in i en hink. Detta gör arbetsområdet mer hanterbart och minskar röran.
 2. Applicera diskmedel: Häll ner en deciliter diskmedel direkt i avloppet. Låt detta verka i cirka femton minuter. Diskmedlet hjälper till att bryta ner fett och andra rester som bidrar till blockeringen.
 3. Tillsätt hett vatten: Efter att diskmedlet fått verka, fyll på med hett vatten från kranen och låt detta stå i tio minuter. Det heta vattnet kommer att arbeta tillsammans med diskmedlet för att ytterligare lösa upp och spola ner det som blockerar rören.
 4. Förbered för mekanisk rensning: Täck över eventuella översvämningshål med en trasa eller tejpa igen dem. Detta förhindrar luftpassage som kan minska effektiviteten när du använder vaskrensaren.
 5. Använd en vaskrensare: Placera en vaskrensare över avloppshålet. Se till att den sluter tätt. Om du har dubbla hoar, täpp till avloppet i den andra hon med en plastpåse och en tyngd, till exempel en tallrik och en blöt handduk.
 6. Pumpa med vaskrensaren: Pumpa vaskrensaren upp och ner. Detta skapar tryck och sug som kan lossa proppen. Om du känner att proppen börjar ge med sig, är det ett gott tecken.
 7. Efterspolning: När proppen lossnat, spola rikligt med hett vatten för att se till att alla rester är borta från rören.
 8. Upprepa vid behov: Om stoppet kvarstår, upprepa processen tills vattnet flödar fritt.
rensa-avlopp-sjalv

Förebygg framtida stopp i diskhon och handfat

 • Använd alltid sil: En borttagbar metallsil i diskhon fångar upp matrester och förhindrar att de spolas ner i avloppet. Töm silen regelbundet i soporna.
 • Hantera fett rätt: Torka av fett från stekpannor och kastruller med hushållspapper innan du diskar dem. Om möjligt, samla upp använd fett i en återvinningsbar behållare genom att använda en miljötratt.
 • Rengör regelbundet: Gör det till en vana att regelbundet rengöra diskhon med diskmedel och hett vatten. Detta hjälper till att hålla avloppsrören fria från uppbyggd smuts och fett.

Ta bort stopp i toaletten

Stopp i toaletten är inte bara irriterande utan kan också leda till obehagliga situationer om det inte hanteras korrekt.

Här är några effektiva metoder för att lösa detta vanliga hushållsproblem.

Metoder för att avlägsna stopp

 • Använd vatten: Om vattnet inte står upp till kanten kan du hälla en hink med vatten från höjd in i toaletten. Trycket från vattnet hjälper till att skjuta undan proppen. Se till att vattnet ryms i toalettskålen för att undvika översvämning.
 • Med vaskrensare: Placera sugkoppen på vaskrensaren över toalettens avloppshål och pumpa handtaget upp och ner. Du kommer att märka att proppen släpper när vattnet plötsligt börjar rinna undan. Spola därefter ytterligare en gång för att säkerställa att allt är klart.
 • Diskmedel och varmt vatten: Börja med att skopa bort så mycket vatten som möjligt från toalettskålen. Häll sedan ner en deciliter diskmedel och låt det verka i en kvart. Fyll på med hett vatten och låt detta också verka en stund. Använd sedan vaskrensaren för att fysiskt trycka bort proppen.
 • Rensband: Ett rensband kan mata ner genom avloppet för att fysiskt bryta upp eller dra ut proppen. Detta verktyg är särskilt användbart för djupare eller mer envisa proppar och kan köpas i de flesta byggvaruhus.

Använd aldrig starka, frätande kemikalier för att lösa stopp i toaletten, eftersom dessa kan skada både toalettskålens glasyr och avloppssystemet, vilket kan leda till att du behöver byta ut hela toaletten istället.

Stopp-i-toalett-avlopp-vatten

Förebyggande åtgärder för att undvika stopp i toaletten

För att undvika framtida stopp i toaletten, se till att endast toalettpapper spolas ner.

Toalettpapper är designat för att snabbt brytas ner av vatten, till skillnad från produkter som hushållspapper, servetter och hygienartiklar. Dessa produkter löser inte upp sig och kan leda till stopp.

Bli av med stopp i duschen

Stopp i duschen är oftast orsakade av en ansamling av hår, tvålrester och ibland även smuts och grus, vilket kan leda till att vattnet står kvar kring golvbrunnen och inte vill rinna undan.

Så blir du av med stopp i duschen:

 1. Ta bort golvbrunnssilen: Använd något smalt, som en skruvmejsel, för att lyfta bort silen. Detta ger dig åtkomst till själva golvbrunnen.
 2. Rensa bort synligt skräp: Med handskar på, rensa bort hår och andra föremål som inte hör hemma där. Kasta skräpet i soporna, inte tillbaka i avloppet.
 3. Avlägsna vattenlåset: Vattenlåset kan oftast skruvas av eller lyftas ut efter att ha lossnat. Det ser ut som en liten hink eller skål och är platsen där många stopp bildas.
 4. Rengör grundligt: Ta bort all smuts och avlagringar från vattenlåset och golvbrunnen. Använd en gammal tandborste och lite ättika för att skrubba rent. Ättika hjälper till att bryta ner fetter och tvålrester.
 5. Spola och montera om: Spola rent alla delar med varmt vatten innan du sätter tillbaka dem. Se till att allting är ordentligt åtdraget och tätt för att undvika läckage och dålig lukt.
 6. Testa flödet: Låt vattnet rinna för att säkerställa att stoppet är borta och att allt vatten nu flödar fritt.

Förebygg stopp i duschen:

 • Rengör regelbundet: För att minimera risk för stopp, rengör silen och området kring golvbrunnen regelbundet, helst efter varje dusch.
 • Använd golvbrunnsfilter: Ett golvbrunnsfilter placeras under silen för att fånga upp hår och andra partiklar innan de når avloppet. Detta enkla hjälpmedel är effektivt och enkelt att rengöra och byta ut.
 • Vattna inte växter i duschen: Om du duschar växter eller använder duschen för att spola av föremål, var försiktig så att inte jord och andra partiklar hamnar i avloppet.

Hantera stopp i golvbrunnen:

Stopp i golvbrunnen i duschen eller tvättstugan behandlas på liknande sätt. Lyft bort skyddsgallret, använd handskar och rensa bort allt synligt skräp. Om stoppet sitter djupare än så, och dessa åtgärder inte löser problemet, kan det vara dags att kalla in en professionell rörmokare.

Genom att följa dessa steg och hålla ett öga på vad som går ner i ditt avlopp, kan du effektivt förebygga och hantera stopp i duschen, och därmed hålla ditt badrum fungerande och fritt från vattenproblem.

Stopp i avloppet längre ner

När du märker att vattnet står stilla eller rinner bort långsamt kan det vara tecken på att du har ett stopp längre ner i avloppssystemet.

Här är några metoder för att ta itu med problemet:

1. Använd varmt vatten med diskmedel

Börja med att hälla ner en generös mängd diskmedel i avloppshålet. Följ upp med att spola varmt vatten under en längre period.

Värmen och diskmedlets nedbrytande effekt kan ofta lösa upp mindre proppar i avloppet.

2. Använda en vaskrensare

Om diskmedel och varmt vatten inte löser problemet kan du använda en vaskrensare.

Om du har en diskho med två avloppshål, täck för det andra avloppshålet för att öka effektiviteten när du pumpar med vaskrensaren.

Fyll diskhon till hälften med vatten och använd vaskrensaren för att skapa tryck som kan hjälpa till att flytta proppen.

3. Använd Rensband

Om stoppet känns svårare att nå eller inte ger med sig, kan ett rensband vara ett alternativ.

Rensband är särskilt effektiva för att nå djupare ner i rören där vanliga metoder inte räcker till. Var försiktig när du använder rensband i toaletter eller känsliga rör för att undvika skador på porslin eller rör.

avloppsspolning-hur-det-gar-till

Anlita rörmokare när det är stopp i avloppet

Om dessa metoder inte räcker till för att lösa stoppet, eller om du misstänker att problemet sitter djupt i avloppssystemet, är det läge att ta in professionell hjälp.

Rörmokare har verktyg och tekniker för att effektivt identifiera och åtgärda även de mest svåråtkomliga propparna. De kan utföra högtrycksspolning (vilket även går att gör själv i en viss utsträckning) som är en kraftfull och miljövänlig metod för att rensa avloppsrör.

Rörmokare kan också utföra kamerainspektioner som avslöjar dolda problem och potentiella risker i rörsystemet.

Att regelbundet spola rören med vatten från en högtryckstvätt kan också hjälpa till att hålla avloppet fritt från ansamlingar som kan leda till stopp.

Vanliga frågor om avloppsproblem

Vad ska jag göra om det kommer en dålig lukt från avloppet?

Om du upplever dålig lukt från avloppet, börja med att säkerställa att alla vattenlås (U-formade rör under diskhoar och handfat) är fyllda med vatten, eftersom de förhindrar att lukt kommer upp genom rören. Om problemet kvarstår, kan en grundlig rengöring av avloppen vara nödvändig.

Kan jag använda blekmedel för att rensa avloppet?

Blekmedel är inte rekommenderat för att rensa avlopp då det kan vara hårt mot rörmaterial och inte effektivt löser upp typiska avloppsstopp som hår och matrester. Istället kan du använda en blandning av bikarbonat och ättika följt av hett vatten för en mer skonsam och miljövänlig rengöring.

Hur ofta bör jag professionellt rensa mina avloppsrör?

Det är bra att professionellt rensa avloppsrören var 18 till 24 månad för att förebygga stopp och andra problem. Om du bor i ett äldre hem eller har haft återkommande avloppsproblem, kanske du behöver göra det oftare.

Vad gör jag om husets alla avlopp är långsamma?

Om alla avlopp i ditt hem är långsamma kan det vara ett tecken på ett större blockering eller problem djupare i huvudavloppslinjen. I sådana fall är det bäst att kontakta en professionell rörmokare för en inspektion och möjlig avloppsspolning för att åtgärda problemet.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Innehållsförteckning

Fler Bygguider

kluckande-ljud-avlopp
VVS

Kluckar i Avlopp: Anledningar & Hur Du Fixar Det

Kluckande ljud i avloppet indikerar vanligtvis att ett hinder blockerar normalt vattenflöde, vilket skapar luftfickor som ger upphov till ljudet. Detta kan vara ett tecken på att avloppet håller på att täppas igen.