byggi icon

🏠 >

>

Stopp Eller Översvämning i Golvbrunn: Så Löser Du Det

Stopp i golvbrunnen är aldrig roligt, och är något som kan drabba alla hushåll. Som tur är finns det metoder för att fixa det, samt knep för att undvika det i framtiden.

Att hantera stopp i golvbrunnen är en utmaning som de flesta fastighetsägare stöter på förr eller senare.

Vare sig det handlar om en privatbostad eller en offentlig byggnad, är det viktigt att förstå de vanligaste orsakerna till dessa stopp och hur man kan förebygga dem.

Här utforskar vi orsakerna till stopp i golvbrunnen och ger praktiska råd för hur man kan åtgärda och förebygga problemet.

Varför blir det stopp i golvbrunnen?

Golvbrunnen, särskilt i dusch- och våtrum, är ofta mest utsatt för stopp. Här är några vanliga orsaker till att stopp uppstår:

 1. Håransamlingar: Hår är en av de vanligaste orsakerna till stopp i golvbrunnen. När hår samlas i avloppet kan det gradvis bygga upp sig och blockera vattenflödet.
 2. Tvål och hudavlagringar: Dessa är andra vanliga bovar i dramat. Tvålrester kombinerat med hudavlagringar kan skapa en seg massa som täpper till avloppet.
 3. Föremål i vattenlåset: Ibland kan små föremål som schampokorkar eller andra småartiklar oavsiktligt hamna i avloppet och fastna i vattenlåset, vilket kan förhindra normalt vattenflöde.
 4. Backtryck från avloppsstammen: I flerfamiljshus kan stopp i avloppsstammen leda till att vatten backar upp i individuella golvbrunnar. Detta kan ske om det är ett blockage i huvudledningen som påverkar flera enheter.

Åtgärder och förebyggande av stopp i golvbrunn

Att regelbundet rengöra golvbrunnen och vattenlåset är avgörande för att förhindra dålig lukt och stopp.

Här är några steg för att rensa och underhålla golvbrunnen effektivt:

 • Rengör golvbrunnen regelbundet: Använd handskar och plocka bort synlig smuts och håransamlingar. Det är enkelt men effektivt och bör göras regelbundet.
 • Rengör vattenlåset: Skruva av och lyft upp vattenlåset för att ta bort ackumulerat skräp. Använd en gammal tandborste och mild rengöring, som ättika, för att noggrant rengöra både vattenlåset och dess anslutningar.
 • Använd golvbrunnsfilter: Ett golvbrunnsfilter kan placeras under golvbrunnssilen för att fånga upp hår och andra partiklar. Detta minskar risken för stopp betydligt.
 • Förebyggande spolning: Regelmässig spolning med varmt vatten kan hjälpa till att skölja bort tidiga ansamlingar och förebygga större stopp.

Genom att följa dessa steg kan du effektivt hantera och förebygga stopp i golvbrunnen, och därmed upprätthålla ett friskt och funktionellt avloppssystem i ditt hem.

Åtgärder när golvbrunnen rinner över

Om du upplever att din golvbrunn rinner över kan det vara ett tecken på ett djupare avloppsproblem eller stopp.

Här är några steg du kan vidta för att identifiera och åtgärda orsaken:

 1. Inspektera och rensa golvbrunnen: Börja med att noggrant rensa bort allt synligt skräp, hår och andra föremål som kan blockera vattnets flöde i golvbrunnen. Detta är den första och enklaste åtgärden att ta till och kan ofta lösa problemet direkt.
 2. Kontrollera närliggande anordningar: Om golvbrunnen är ansluten till ett badkar eller en annan installation som släpper ut vatten snabbare än avloppet kan hantera, överväg att justera flödet eller använda en tidsbaserad dräneringsmetod för att förhindra att vatten ansamlas snabbare än det kan dräneras.
 3. Kontrollera för stopp längre ner i systemet: Om rengöring av golvbrunnen inte löser problemet kan det vara ett tecken på att en propp sitter fast längre ner i rören. Använd en vaskrensare eller rensband för att försöka avlägsna stoppet. Om du kan lokalisera en specifik sektion av röret där vattnet inte verkar flöda fritt, fokusera din rengöring där.
 4. Använd en högtrycksspolare: För mer ihärdiga stopp kan en högtrycksspolare vara nödvändig. Denna utrustning kan ofta hyras från en lokal verktygsuthyrning och är effektiv för att bryta upp och spola bort proppar som har byggts upp över tid.
 5. Se över design och installation: Om problemet kvarstår, kan det vara värt att undersöka om det finns designfel eller installationsfel i avloppssystemet. I vissa fall kan det vara nödvändigt att justera höjden på utloppsrören eller att installera ett större vattenlås för att hantera vattenflödet mer effektivt.
 6. Kontakta en professionell: Om alla egna åtgärder misslyckas, är det klokt att anlita en professionell VVS-tekniker som kan utföra en mer detaljerad diagnos och eventuellt genomföra mer avancerade reparationer eller ändringar i avloppssystemet.
rensa-golvbrunn-vid-stopp

Hur man hanterar och förebygger stopp i golvbrunnen

Stopp i golvbrunnen är vanliga och kan ofta lösas med enkla hemmametoder. Här är en guide för att snabbt och effektivt bli av med problemen.

Rengöra och underhålla golvbrunnen

Lyft ur vattenlåset: Moderna vattenlås är ofta utformade som små hinkar som enkelt kan lyftas upp eller skruvas loss för rengöring. När du rengör vattenlåset, se till att rensa det in- och utvändigt från hår, tvålrester och annan smuts. När du sätter tillbaka det, kontrollera att gummilisten är på plats och sitter tätt för att förhindra läckage av dålig lukt.

Uppdatera vattenlåset om nödvändigt: Om du bor i ett äldre hem med en gjutjärnsgolvbrunn, kan det vara värt att överväga att byta ut den till en modernare modell som är lättare att underhålla och rensa.

Förebyggande åtgärder: Regelbunden rengöring är nyckeln till att förhindra stopp. Efter varje användning av duschen, rensa bort hår och andra partiklar som kan orsaka blockeringar. Att investera i ett golvbrunnsfilter kan också hjälpa till att fånga upp partiklar innan de når avloppet.

Att ta bort ett befintligt stopp i golvbrunn

Rensa med rensband: Om stoppet sitter djupare eller är mer envis, kan ett rensband vara ett effektivt verktyg. Ett rensband hjälper dig att nå och bryta upp stopp som sitter längre ner i avloppsröret.

 1. Börja med att ta bort silen från golvbrunnen.
 2. Använd rensbandet för att försiktigt tränga in och bryta upp eventuella blockeringar.
 3. Efter att ha använt rensbandet, spola rikligt med vatten för att se till att alla lösgjorda partiklar spolas bort.

Använda hushållskemikalier med försiktighet: Ibland kan en lösning av vatten och milt rengöringsmedel eller naturliga propplösare som bikarbonat och ättika hjälpa till att lösa upp fett- och tvålrester. Undvik dock starka kemikalier som kan skada rören eller miljön.

När du ska kontakta en professionell rörmokare för att fixa stopp i golvbrunnen

Om du har provat dessa steg och fortfarande har problem med stopp i golvbrunnen, eller om du märker att problemet återkommer regelbundet, kan det vara dags att konsultera en professionell rörmokare.

En VVS-tekniker kan utföra en mer grundlig rengöring och inspektion av dina avloppsrör, identifiera underliggande problem, och vid behov utföra reparationer eller rekommendera ett komplett utbyte av det befintliga avloppssystemet.

Genom att följa dessa råd kan du effektivt hantera och förebygga problem med golvbrunnen och säkerställa att ditt hem är fritt från vattenproblem och dålig lukt från avloppet.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Innehållsförteckning

Fler Bygguider

kluckande-ljud-avlopp
VVS

Kluckar i Avlopp: Anledningar & Hur Du Fixar Det

Kluckande ljud i avloppet indikerar vanligtvis att ett hinder blockerar normalt vattenflöde, vilket skapar luftfickor som ger upphov till ljudet. Detta kan vara ett tecken på att avloppet håller på att täppas igen.