byggi icon

🏠 >

>

Rensa Golvbrunn: Allt Du Behöver Veta

För att rensa en golvbrunn tar du bort locket, avlägsnar synligt skräp och använder sedan en avloppsrensare för att rengöra djupare ner i avloppet.

En väl underhållen golvbrunn är avgörande för att bibehålla god hygien och funktion i badrummet.

Att rensa golvbrunnen regelbundet förhindrar inte bara dålig lukt och stopp i avloppet, utan skyddar också ditt hem mot vattenskador.

Den här guiden går igenom när och hur du bör rengöra din golvbrunn för att hålla badrummet i toppskick.

När behöver man rensa en gammal golvbrunn?

Om vattnet rinner långsamt när du har duschat eller badat, är det ett tydligt tecken på att golvbrunnen kan vara igensatt.

Denna tröghet beror ofta på att hår, smuts och fett samlas i brunnen. Om golvbrunnen inte rengörs regelbundet, ökar risken för stopp och dålig lukt markant.

Det är rekommenderat att rensa golvbrunnen varje till varannan månad, särskilt i hushåll där duschen används flitigt. Regelbunden rengöring förhindrar att uppgiften blir både svårare och mer obehaglig över tid.

Om det börjar lukta illa från golvbrunnen är det ett tydligt tecken på att det är dags att rensa. Äldre golvbrunnar saknar ofta en uppsamlare som fångar upp skräp, vilket kan göra rengöringen mer utmanande eftersom smutsen kan hamna längre ner i avloppet.

För att underlätta framtida rengöringar kan det vara värt att överväga att investera i en modern golvbrunn med bättre smutsuppsamling och enklare underhåll.

Så rensar du en golvbrunn

Att rensa en modern golvbrunn är relativt enkelt tack vare utformningen av vattenlåset som enkelt kan lyftas ur och rengöras.

1. Ta bort silen

Starta med att avlägsna silen som sitter ovanpå golvbrunnen. Om silen saknar handtag kan du använda en skruvmejsel för att försiktigt bända upp den genom att sticka in skruvmejseln i ett av hålen.

2. Lyft ur vattenlåset

Vattenlåset brukar vara utrustat med ett handtag för enkel borttagning. Om det saknas ett handtag, använd fingrarna för att gripa om kanten och försiktigt lyfta ur vattenlåset ur brunnen.

3. Rengör vattenlåset

Rengör vattenlåset genom att skölja det i hetvatten i vasken. Var försiktig så att inget skräp rinner ned i vaskens avlopp. Alternativt kan du spola ur det med en vattenslang eller använda en borste i en hink med vatten för att få bort smuts och sörja.

4. Ta bort synlig smuts från golvbrunnen

När vattenlåset är borttaget, använd en diskborste för att skrubba rent golvbrunnen samtidigt som du spolar rent med vatten från duschmunstycket. Detta hjälper till att avlägsna hår, smuts och annat avfall som har samlats.

5. Diska vattenlåset noggrant

Även om det är möjligt att direkt sätta tillbaka vattenlåset efter en snabb sköljning, rekommenderas det att regelbundet diska det ordentligt med en diskborste och diskmedel för att upplösa fett. Detta förebygger att hår och annan smuts fastnar.

6. Återmontera vattenlåset

Se till att vattenlåset är rent innan du sätter tillbaka det. Tryck ner det ordentligt i brunnen för att säkerställa en tät förslutning.

7. Fyll på med nytt vatten

För att undvika dålig lukt som kan uppstå när vattenlåset torkat ut, till exempel efter en semester, är det viktigt att fylla på det med nytt vatten.

Rensa-golvbrunn

Rengöring av en gammal golvbrunn

Äldre golvbrunnar kan variera i konstruktion och kräver ofta speciella metoder för rengöring.

1. Förbered rengöringsmaterial

Innan du börjar, se till att du har allt du behöver. Plasthandskar är essentiellt för att skydda händerna från bakterier. Ha även en vattenslang eller rensfjäder redo för djuprengöring.

2. Ta bort locket på golvbrunnen

Starta med att lyfta bort locket. Om locket är fäst med skruvar, använd en skruvmejsel för att lossa dem. Se till att rengöra locket noggrant, då hår och annan smuts ofta fastnar där.

3. Rensa bort synlig smuts

Med handskar på, rensa ut all smuts och avfall du kan nå. Det kan vara svårt att komma åt allt, speciellt vid rörets ingång, men gör ditt bästa för att ta bort så mycket som möjligt. Använd en vattenslang eller duschmunstycke för att spola rent brunnen.

4. Hantera rensskruven på den äldre brunnen

Många gamla golvbrunnar har en rensskruv på sidan som kan behöva extra uppmärksamhet. Om skruven sitter fast, använd en skiftnyckel och knacka lätt på den för att lossa. Försök inte tvinga skruven om den sitter mycket hårt. Använd sedan en rensfjäder eller spola direkt med vattenslangen för att rensa djupare in i avloppet. Kontrollera att skruven är ordentligt återskruvad för att förhindra luktläckage.

5. Återmontera golvbrunnen

När rengöringen är klar, placera tillbaka locket på golvbrunnen. Se till att det sitter fast och tätt så att inga lukter kan tränga upp.

Extra tips: Att tänka på vid gamla golvbrunnar

Om din golvbrunn är väldigt gammal och svår att underhålla, kan det vara värt att överväga att byta ut den mot en nyare modell.

Detta kan göras som en del av en större renovering eller som ett fristående projekt.

Om du känner dig osäker på hur du ska hantera din gamla golvbrunn eller behöver specialverktyg, kan det vara klokt att kontakta professionella för hjälp.

De kan inte bara hjälpa till med rengöringen utan även erbjuda råd och offert för ett eventuellt utbyte.

Vanliga frågor och svar om rengöring av golvbrunnar

Vad ska man göra om golvbrunnen fortfarande luktar efter rengöring?

Om det fortfarande luktar illa från golvbrunnen trots grundlig rengöring kan det bero på att avlagringar sitter djupare än vad en vanlig rengöring når. I sådana fall kan det vara nödvändigt att använda en starkare avloppsrensare eller kalla in en professionell rörmokare för att undersöka och åtgärda djupare liggande problem.

Hur ofta bör jag rengöra golvbrunnen i mitt badrum?

Det är rekommenderat att rengöra golvbrunnen minst en gång var tredje månad för att förhindra uppkomst av dålig lukt och stopp. Om badrummet används frekvent, eller om det finns husdjur som badas i badrummet, kan det vara lämpligt att rengöra oftare.

Kan jag använda blekmedel för att rengöra min golvbrunn?

Blekmedel kan användas för att desinficera golvbrunnen och minska dålig lukt, men det bör inte vara det enda rengöringsmedlet eftersom det inte effektivt löser upp hår och fett. För bästa resultat, använd blekmedel efter att mekanisk rengöring har genomförts.

Finns det ekologiska alternativ för rengöring av golvbrunnar?

Ja, för en miljövänlig rengöring kan du använda en blandning av bakpulver och vinäger, vilket är effektivt för att lösa upp mindre proppar och eliminera dålig lukt. Häll ner bakpulver i brunnen följt av vinäger och låt det skumma några minuter innan du spolar rent med varmt vatten.

Vad ska man göra om golvbrunnen är trasig eller sprucken?

Om golvbrunnen är skadad, sprucken eller visar tecken på slitage bör den bytas ut så snart som möjligt för att undvika vattenläckage och potentiella skador på byggnaden. Kontakta en fackman för att bedöma skadan och genomföra ett byte.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Innehållsförteckning

Fler Bygguider

kluckande-ljud-avlopp
VVS

Kluckar i Avlopp: Anledningar & Hur Du Fixar Det

Kluckande ljud i avloppet indikerar vanligtvis att ett hinder blockerar normalt vattenflöde, vilket skapar luftfickor som ger upphov till ljudet. Detta kan vara ett tecken på att avloppet håller på att täppas igen.