byggi icon

🏠 >

, >

Fixa Rinnande Toalett Själv: Enkel Lagning

Har du en rinnade toalett som du behöver laga? I denna guide går vi igenom vad de vanliga problem kan vara, samt hur du lagar toaletten själv.

En rinnande toalett kan vara en källa till irritation och onödig vattenförbrukning i ditt hem.

Det är dock en vanlig plåga som många ställs inför och i de flesta fall är det möjligt att åtgärda problemet på egen hand.

I den här artikeln går vi igenom de steg du behöver ta för att identifiera orsaken till problemet och hur du kan fixa din rinnande toalett.

Varför Börjar Toaletten Rinna?

För att kunna åtgärda din rinnande toalett måste du först identifiera varför den beter sig på detta sätt. Börja med att stänga av vattentillförseln till toaletten.

Det finns huvudsakligen två scenarier att utforska:

  1. Utloppsventilen/Bottenventilen: Om toaletten fortsätter rinna trots att vattentillförseln är avstängd, är det troligtvis utloppsventilen som är problemet. Det kan bero på att bottenventilen har blivit gammal och skör, vilket leder till läckage.
  2. Inloppsventilen: Om toaletten slutar rinna kort efter att vattenförsörjningen är avstängd, ligger problemet sannolikt vid inloppsventilen. Detta kan bero på små stenar eller kalkavlagringar som blockerar vattentillförseln, eller att inloppsventilen läcker.

Flottörventilen Håller Inte Tätt

En annan vanlig orsak till en rinnande toalett är en defekt flottörventil. När flottören inte längre kan hålla vattennivån i schack, fortsätter vattnet att fyllas i cisternen och rinner sedan ut i toaletten. Detta kan bero på att gummipackningen har blivit föråldrad eller att flottören själv är skadad.

Utsliten Bottenpackning

Om läckaget inte kommer från breddavloppet utan snarare från området runt bottenventilen, är det troligtvis en utsliten bottenpackning som är problemet. Med tiden blir gummit i packningen torrt och poröst, vilket gör det genomsläppligt för vatten.

Kalk och Slitage

Slutligen är det ofta kalkavlagringar eller slitage på packningarna som är roten till problemet. De goda nyheterna är att det är relativt enkelt att reparera en rinnande toalett och hitta reservdelar, tack vare de standardiserade konstruktionerna på de flesta moderna toaletter.

Hur Du lagar en rinnande toalett

Att laga en rinnande toalett behöver inte vara en svår uppgift.

Genom att följa dessa steg kan du identifiera och åtgärda vanliga problem som orsakar att toaletten rinner.

  1. Stäng Av Vattentillförseln: Använd en skruvmejsel för att stänga av vattenförsörjningen på den externa rörventilen.
  2. Ta Bort Spolknappen och Mekanismen: Lyft bort spolknappen och spolmekanismen innan du tar av toalettlocket.
  3. Koppla Bort Inloppsröret: Vrid anslutningen ett kvarts varv för att koppla bort inloppsröret. Var försiktig så du inte skadar delarna.
  4. Rensa Skräp och Kalk: Använd ättiksyra eller liknande för att rengöra slangen från kalk och skräp. Kort öppna rörventilen för att spola igenom slangen.
  5. Kontrollera och Byt Ut Ventiler: Lossa flottören och undersök avstängningsventilen och bottenventilen. Om problemet inte finns vid flottörventilen, kontrollera bottenventilen. Ersätt eventuella slitna eller skadade packningar.
  6. Justera Flottören Om Nödvändigt: Om flottören är defekt eller ur position, justera eller ersätt den för att säkerställa korrekt vattennivå i cisternen.
  7. Avkalka och Rengör Ventilsätet: Om problemet beror på kalk eller slitage, rengör och avkalka ventilsätet och byt ut nödvändiga delar.
  8. Montera Tillbaka Delarna och Öppna Vattenförsörjningen: När du har ersatt de defekta delarna och avkalkat systemet, montera tillbaka alla delar och öppna vattenförsörjningen. Justera vattennivån vid behov.

Genom att noggrant följa dessa steg kan du lösa problemet med en rinnande toalett och förhindra onödig vattenförbrukning.

Om du stöter på svårigheter eller känner dig osäker, kan det vara klokt att kontakta en professionell för hjälp med att reparera eller byta ut din toalettstol.

Förebygg Problem Med Regelbundet Underhåll

Att förebygga en rinnande toalett börjar med regelbundet underhåll. Gummipackningarnas livslängd kan avsevärt minska på grund av uttorkning, sprickbildningar och porositet som uppstår över tid.

Genom att avkalka och rengöra flottören, slangar och ventiler regelbundet kan du undvika dessa problem.

Vid underhållstillfällen är det även en god idé att smörja packningarna med silikon, vilket bidrar till att förlänga deras livslängd och minska risken för läckage.

När en packning väl börjar visa tecken på slitage, kan det vara en varning om att andra delar också närmar sig slutet av sin livscykel.

Istället för att utföra punktvisa reparationer kan det vara klokare att genomföra en mer omfattande renovering av toalettens innanmäte.

Att byta ut slangar, ventiler och flottör samtidigt är inte bara praktiskt, det är även ett mer miljövänligt alternativ än att investera i en helt ny toalett.

Behöver Du Hjälp Med Rinnande Toalett?

Att underhålla och eventuellt reparera din toalett är en viktig del av hushållets skötsel.

Om du står inför större problem eller funderar på att helt byta ut din toalettstol, finns det hjälp att få.

Du kan läsa mer om vad det kostar att byta ut en toalett själv här, samt vad det kostar att anlita en rörmokare för att installera en toalett här.

För att komma i kontakt med lokala proffs som kan hjälpa dig med installationen, använd gärna vår offerttjänst.

Vi hjälper dig att hitta pålitliga hantverkare i ditt område som kan se till att ditt badrum fungerar felfritt.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Innehållsförteckning

Fler Bygguider

regelavstånd i badrum för väggar
Badrum

Regelavstånd i Badrum: Standarder Att Följa

Regelavståndet i ett badrum är avståndet mellan de vertikala stödstrukturerna (reglarna) i en vägg, och är vanligtvis mellan 300 – 450 mm beroende på vilken typ av väggkonstruktion det handlar om.

Provtrycka Golvvärme Guide
Golvvärme

Provtrycka Golvvärme: Så Gör Du

Provtryckning av golvvärme är en viktig process för att säkerställa att ditt vattenburna golvvärmesystem är tätt och fritt från läckor. Det är en kritisk steg i installationen som kan rädda dig från kostsamma och tidskrävande reparationer i framtiden.