byggi icon

🏠 >

>

Vad Kostar Det Att Installera Toalett? (Prisguide 2024)

Genomsnittligt pris:

2 500 - 5 000 kr

Det kostar generellt sett 2 500 – 5 000 kr att installera eller byta toalettstol. Valet av toalettstol kommer att vara det som påverkar priset mest.

Att installera en ny toalett kan vara ett enkelt och effektivt sätt att ge ditt badrum ett fräscht och uppdaterat utseende.

I denna artikel kommer vi att utforska kostnaderna för att installera toalettstol, och de olika faktorer som kan påverka priset. 

Oavsett om du planerar en fullständig badrumsrenovering eller bara vill byta ut din gamla toalettstol, är det viktigt att förstå de olika alternativen och vad de kan innebära för ditt badrum och din plånbok.

Vad Kostar Det Att Installera Toalettstol?

Priset för att installera en toalett tenderar att ligga mellan 2 500 – 5 000 kronor.

Krävs det enbart en mindre reparation av toalettstolen kan det kosta så lite som 500 – 1 000 kronor att laga.

BESKRIVNINGPRIS
Genomsnittlig Kostnad Installation2 500 – 5 000 kr
Genomsnittlig Kostnad Reparation500 – 1000 kr
Genomsnittlig Kostnad Göra Själv1 500 – 3 000 kr

Denna kostnad kan variera till följd av en rad olika anledningar, men de två huvudsakliga utgifterna kommer att vara själva toalettstolen i sig, samt kostanden som en rörmokare för att installera den.

Materialkostnaden i detta fall är vad du betalar för toalettstolen själv. Det finns en rad olika modeller på marknaden som kostar så lite som 1 500 konor, upp till så mycket som 25 000 kronor.

I majoriteten av fallen kommer installationen att vara relativt enkel för en erfaren rörmokare, och bör inte ta mycket mer än 1-3 timmar att genomföra

Denna arbetskostnad kan sedan reduceras med hjälp av ROT-avdraget.

Byte-av-befintlig-toalettstol-pris

Faktorer Som Påverkar Kostnaden För Installation Av Toalettstol

Att installera en ny toalettstol kan variera i kostnad beroende på flera faktorer. Att förstå dessa kan hjälpa dig att bättre budgetera för din installation.

Här är några viktiga aspekter att överväga:

1. Typ Av Toalett

Priset för installation varierar beroende på vilken typ av toalett du väljer.

Vanliga toaletter, vägghängda toaletter och bidétoaletter har alla olika installationskrav och därmed olika kostnader.

TYPBESKRIVNING
Högspolande ToalettstolTidig typ av toalett där cisternen sitter högt upp på väggen, nära taket. Spolningen sker genom att dra i en kedja. Även om mindre vanlig idag, finns denna nostalgiska variant fortfarande att köpa.
Golvstående ToalettstolGolvstående toaletter finns i många varianter, inklusive de med avlopp rakt ner i golvet, bakåt eller snett nedåt.  Dessa toaletter passar i de flesta badrum och är lätta att installera.
Vägghängande ToalettstolVanligt i både offentliga lokaler och hem. Lätt att städa under och runt omkring, vilket bidrar till högre hygien och underlättar underhåll.
Vägghängd WC-Skål Med Inbyggd CisternDenna modell är populär vid nybyggnation och renoveringar. Ger ett stilrent intryck och underlättar städningen. Beroende av långsiktig tillgång på reservdelar, då det annars kan bli nödvändigt att göra större ingrepp för reparationer.
Japansk ToalettstolRepresenterar den mest avancerade teknologin på marknaden. Inkluderar uppvärmd sits, personlig rengöring, självrengöring, automatisk sitsöppning, belysning, varmluftstork och i vissa fall röststyrning.

Att välja rätt toalettstol för ditt badrum beror på en rad faktorer som designpreferenser, funktionalitetsbehov och ditt badrums layout. 

2. Arbetskraftskostnader

Kostnaden för arbetskraft varierar beroende på var du bor och vilken entreprenör du anlitar. Det är till exempel vanligt att arbetskostnaden är något högre i storstäder.

Komplexiteten i arbetet och behovet av specialiserad expertis kan också påverka arbetskraftskostnaderna.

3. Materialkostnader

Priset på material kan variera beroende på kvalitet och inköpskälla. Högre kvalitet på material ger ofta en längre livslängd och bättre prestanda, men kan vara dyrare.

Att jämföra priser från olika butiker och leverantörer kan hjälpa dig att hitta bästa möjliga pris.

4. Förberedelsearbete

Förberedelsearbete såsom att ta bort gamla toalettstolar och anpassa rörledningar kan lägga till extra kostnader.

Eventuella nödvändiga reparationer eller justeringar inför installationen kan också påverka den totala kostnaden.

prisguide-for-att-installera-toalett

Varför Ska Du Byta Toalettstol?

Det finns en rad olika anledningar till varför det kan vara en bra idé att byta ut sin toalettstol.

 1. Högre Sittkomfort: En ny toalettstol kan erbjuda förbättrad komfort, vilket är viktigt eftersom toaletten används flera gånger dagligen.
 2. Byta Ut En Läckande Toalett: En gammal eller skadad toalett kan leda till läckage och vattenskador. Att byta ut den är både en ekonomisk och praktisk lösning.
 3. Ekonomisk Besparing: En snålspolande toalett kan minska vattenförbrukningen och sänka dina vattenräkningar.
 4. Personlig Stil och Design: Att välja en toalettstol i en specifik färg eller design kan personifiera ditt badrum och reflektera din smak.
 5. Minskad Risk För Läckage och Vattenskador: En ny toalettstol kan minska risken för kostsamma vattenskador och läckage.
 6. Hygien och Fräschhet: Att byta toalettstol när du flyttar in i en ny bostad kan vara ett hygieniskt och fräscht val.

Kan Man Byta Toalettstolen Själv?

Att byta ut en toalettstol själv kan vara ett genomförbart projekt för många händiga hemmafixare.

Processen innebär några grundläggande steg och kräver inte alltid professionell hjälp. 

Om ditt badrum är äldre med gamla avlopp och kopplingar, kan det vara mer utmanande att byta toalettstolen. I sådana fall kan det vara lämpligt att anlita en rörmokare.

Så Byter Du Toalettstol Själv – 10 Stegs Guide

Att byta toalettstol själv är ett projekt som många händiga hemmafixare kan genomföra.

Följ dessa steg för att säkerställa en smidig och framgångsrik installation:

 1. Stäng Av Vattnet: Det första steget är att stänga av vattenförsörjningen till toaletten för att förhindra läckage och spill.
 2. Töm Toaletten: Spola toaletten för att tömma den på vatten. Detta underlättar arbetet och minskar röran.
 3. Avlägsna Skruvar och Fog: Om toaletten är fastsatt med skruvar, skruva bort dem. Använd sedan en kniv eller ett annat lämpligt verktyg för att skära bort den gamla fogen från golvet.
 4. Lossa Toalettstolen: Ta bort toalettstolen försiktigt från avloppsstammen.
 5. Rengör Golvet: Tvätta av golvet ordentligt för att avlägsna smuts och fett.
 6. Provsättning: Gör en provsättning av den nya toalettstolen för att säkerställa att allt passar korrekt.
 7. Markering: Rita med en penna där den nya toalettstolen ska placeras. Mät gärna en extra gång för att säkerställa rätt position.
 8. Applicera Silikon: Lägg en sträng av silikon precis innanför den markerade linjen.
 9. Positionera och Försegla Toalettstolen: Ställ dit den nya toaletten och kontrollera att den står rätt placerad innan silikonet torkar. Använd maskeringstejp för att skapa en ren linje och applicera silikon i glipan mellan toaletten och golvet. Torka bort eventuellt överflödigt silikon.
 10. Återanslut Vattnet: Koppla in vattnet igen och kontrollera att både avlopp och vatten fungerar som de ska.
byte-av-taolettstol

Tips För Att Hålla Kostnaderna Nere Vid Toalettinstallation

Att installera en ny toalett behöver inte bli en kostsam affär om du planerar rätt och överväger alla tillgängliga alternativ.

Här är några praktiska tips för att hålla nere kostnaderna:

 1. Jämför Offerter: Innan du bestämmer dig, be om offerter från olika VVS-installatörer. Jämför inte bara priserna utan också deras erfarenheter och recensioner från tidigare kunder.
 2. Förberedelser på Egen Hand: Om du har de nödvändiga kunskaperna och verktygen, kan du förbereda installationen själv. Detta kan inkludera att ta bort den gamla toaletten och förbereda rörledningarna. Detta sparar tid för installatören och därmed pengar för dig.
 3. Köp Material på Rea: Passa på att köpa toalettstol och andra material under försäljningar och kampanjer. Att hålla ögonen öppna för rabatter kan leda till betydande besparingar.
 4. Använd Återvunna Material: Om möjligt, överväg att använda återvunnet material för din installation. Detta kan vara både ett miljövänligt och kostnadseffektivt alternativ.
 5. Konsultera en Professionell: Även om du letar efter sätt att spara pengar, kompromissa inte med kvaliteten på installationen. Ett samtal med en professionell VVS-installatör kan ge ovärderliga råd och säkerställa en korrekt och problemfri installation.

Hitta Rätt Verksamhet För Ditt Projekt

Om du överväger att installera eller byta ut din toalett och vill hålla nere kostnaderna utan att kompromissa med kvaliteten, använd gärna vår offerttjänst

Vi kan hjälpa dig att komma i kontakt med lokala professionella VVS-installatörer som kan erbjuda konkurrenskraftiga priser och högkvalitativa tjänster.

Med rätt hjälp blir din toalettinstallation både kostnadseffektiv och problemfri.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Varför du kan lita på Byggi

För att kunna ge dig de mest korrekta och aktuella kostnadsuppgifterna samlar vi in information från en mängd olika prisdatabaser, licensierade entreprenörer och branschexperter. Läs vår redaktionella process här.

Innehållsförteckning

Fler Prisguider För Ditt Nästa Projekt.