byggi icon

🏠 >

Hur Fungerar Golvvärme? Allt Du Behöver Veta

Vakna upp till varma golv varje morgon! Utforska vår guide om golvvärme och välj det bästa systemet för ditt hem.

Tänk dig att vakna en kall vintermorgon och sätta dina fötter på ett behagligt varmt golv. Det är precis den komfort som golvvärme erbjuder.

Under årets mörkaste och kallaste månader, när hemmet ofta blir kyligt och dragigt, utgör golvvärme en idealisk lösning för att skapa en varm och inbjudande atmosfär.

Men hur fungerar denna moderna komfort, och vilket system är egentligen bäst – elektriskt eller vattenburet?

Typer Av Golvvärme

Golvvärme, oavsett om den är elektrisk eller vattenburen, fungerar genom att värma upp golvet underifrån. Här är en översikt över de två vanligaste typerna:

Vattenburen Golvvärme

Vattenburen golvvärme är ett effektivt och smidigt sätt att värma upp ditt hem. 

I ett vattenburet golvvärmesystem slingras vattenrör under golvytan. Genom dessa rör pumpas varmt vatten som värmer upp golvet och därmed hela rummet.

pris-for-vattenburen-golvvarme

Det varma vattnet alstras från en extern värmekälla. Det finns flera alternativ för värmekällor, inklusive oljeeldade pannor, gaseldade pannor, och varmvattenberedare som drivs av fotogen, gas eller solenergi.

Vanligen placeras golvvärmeplattor ovanpå isoleringen mellan golvens reglar, och ofta ingjuts rören i en betongplatta.

En grov uppskattning är att vattenburen golvvärme kostar dig omkring 1 100 kronor per kvadratmeter. Detta pris kan variera beroende på tillverkare och installationsspecifikationer.

Installation:

 • Våt installation innebär att betong läggs under eller mellan golvnivåerna. Betongen fungerar som en termisk massa, lagrar värme och bidrar till en jämn temperaturfördelning.
 • Torr installation innebär att rören placeras direkt under golvet utan betongskikt ovanpå. Denna metod kräver högre driftstemperaturer och reflekterande isolering för att styra värmen uppåt.

Underhåll och Reparationer:

 • Minimalt Underhåll: Vattenburna system kräver minimalt underhåll. Pannan bör genomgå en årlig kontroll, och de flesta moderna pumpar är lågunderhåll.
 • Reparationer av Proffs: Vid problem måste du anlita professionell hjälp, eftersom reparationer kan vara komplexa och dyra. I vissa fall kan hela enheten behöva bytas ut.

Vattenburen golvvärme är en investering i både komfort och effektivitet. Den ger jämn värme och är idealisk för större renoveringsprojekt eller nybyggnationer. 

Elektrisk Golvvärme

Elektrisk golvvärme är ett populärt och effektivt sätt att skapa en behaglig värme i hemmet. 

I systemet för elgolvvärme läggs elkablar under golvet. Genom dessa kablar går elektrisk ström, som möter motstånd.

När strömmen stöter på motstånd, omvandlas energin till värme. Därmed värms golvet upp direkt från kablar under ytan.

Vad-Kostar-Elektrisk-Golvvarme

Elektrisk golvvärme använder ofta värmeledande plastmattor innehållande värmeslingor. Dessa slingor är gjorda av motståndstrådar, vanligtvis av material som koppar eller nichrom.

Elektrisk golvvärme är generellt billigare att installera och ligger ofta runt 900 kronor per kvadratmeter.

Installation:

 • Utrullning av Mattor: På installationsdagen rullas mattorna ut och golvmaterialet läggs ovanpå. Det är vanligt att elektrisk golvvärme installeras i enskilda rum på grund av de högre elkostnaderna jämfört med att värma upp ett helt hus.
 • Optimering av Elkostnad: Genom att utnyttja lägre elpriser under nattetid kan du minska kostnaderna, då systemet kan laddas under natten och utnyttja värmen under dagen.

Med elektrisk golvvärme kan du alltså skapa en omedelbar och anpassningsbar värme i ditt hem, vilket är särskilt uppskattat under kalla dagar. Det är en effektiv lösning för att förhöja komforten i enskilda rum och kan enkelt styras för att passa dina individuella behov och rutiner.

Vattenburen Eller Elektrisk Golvvärme – Vilket Ska Man Välja?

Valet mellan vattenburen och elektrisk golvvärme kan vara avgörande beroende på dina specifika behov och förhållandena i ditt hem.

Valet mellan vattenburen och elektrisk golvvärme beror på flera faktorer:

 • Storlek på Utrymmet: För mindre ytor eller specifika rum som badrum kan elektrisk golvvärme vara mer praktiskt. För större ytor eller hela huset, är vattenburen golvvärme oftast ett bättre alternativ.
 • Existerande Värmesystem: Om du redan har ett vattenburet system i ditt hem, är det smidigare att integrera vattenburen golvvärme.
 • Budget och Driftskostnader: Medan elektrisk golvvärme kan vara billigare att installera, tenderar vattenburen golvvärme att erbjuda lägre driftskostnader på lång sikt.

Oavsett vilket system du väljer, kan du se fram emot många behagliga morgnar med varma golv under fötterna. 

ALTERNATIVINSTALLATIONDRIFTSKOSTNADUPPVÄRMNINGSTIDFLEXIBILITET
Vattenburen GolvvärmeKräver mer omfattande arbete, bäst vid nybyggnation eller större renoveringarLägre, mer energieffektivt i längdenLångsammare, men jämnare värmedistributionMöjlig anslutning till olika värmekällor
Elektrisk GolvvärmeEnklare och billigare, idealisk för renoveringHögre, särskilt över längre tidSnabbare uppvärmningBegränsad till elektricitet

Fördelar Och Nackdelar Med Golvvärme

Golvvärme är ett populärt alternativ för många hem på grund av dess unika fördelar, men det finns också viktiga nackdelar att överväga. Här belyser vi både de positiva och negativa aspekterna av att använda golvvärme.

Fördelar Med Golvvärme

 1. Jämn Värmespridning: Golvvärme fördelar värmen jämnt över hela golvytan, vilket ger en behaglig och enhetlig rumstemperatur.
 2. Estetiskt tilltalande: Eftersom systemet är dolt under golvet, behöver du inte skrymmande radiatorer, vilket ger en renare och mer stilren inredning.
 3. Komfort för Fötterna: Den varma golvytan gör att det känns skönt för fötterna, vilket är särskilt uppskattat på kalla dagar.
 4. Energieffektivitet: När golvvärme kombineras med en värmepump och exempelvis bergvärme, kan det vara en mycket energieffektiv uppvärmningslösning.

Nackdelar Med Golvvärme

 1. Tröghet i Systemet: Golvvärme kan vara trögare att anpassa sig till snabba förändringar i husets värmebehov, vilket kan leda till övertemperaturer under exempelvis dagar med hög solinstrålning.
 2. Krav på God Isolering: Golvvärme kräver ordentlig isolering. Om underlaget är dåligt isolerat kan värmen försvinna ner i marken, vilket ökar energiförbrukningen.
 3. Långsam Uppvärmningstid: Beroende på systemet kan det ta längre tid att värma upp ett rum jämfört med traditionella uppvärmningsmetoder som radiatorer.
 4. Installationskostnad: Installationen av golvvärme, särskilt vattenburen golvvärme, kan vara kostsam och komplex, särskilt om det installeras i ett befintligt hus.

Materialval Och Ytbeklädnad För Golvvärme

När du planerar att installera golvvärme är det viktigt att välja rätt golvmaterial för att maximera systemets effektivitet. Här är några bra alternativ:

 1. Keramiska Plattor: De är mycket effektiva i kombination med elektriska värmesystem, då de leder och håller värmen väl.
 2. Laminat: Ett prisvärt och populärt val som fungerar bra med golvvärme.
 3. Konstruerat Trä: Bra värmeledningsförmåga och stabilitet vid temperaturförändringar.
 4. Flytande Trägolv: En bra lösning som kombinerar träets estetik med golvvärmens komfort.
 5. Lyxiga Vinylplattor: Ett slitstarkt och värmeledande alternativ som passar bra med golvvärme.
 6. Heltäckningsmatta: Välj mattor som är kompatibla med golvvärme för bästa effekt.

Vad Drar El I Golvvärme?

I ett elektriskt golvvärmesystem är det värmeslingorna eller värmekablarna som drar el. När elektriciteten flyter genom dessa slingor eller kablar möter den motstånd, vilket genererar värme. 

Energiförbrukningen beror på systemets storlek, inställd temperatur och hur väl isolerat golvet är. Det är viktigt att överväga energiförbrukningen, då detta påverkar både driftkostnaden och miljöpåverkan.

Dags För Ny Golvvärme?

Att installera golvvärme kan vara en komplex process som kräver rätt kunskap och verktyg. För att säkerställa att ditt golvvärmesystem installeras korrekt och effektivt, rekommenderar vi att du anlitar lokala professionella installatörer.

Genom vår offerttjänst kan du enkelt få kontakt med erfarna och pålitliga proffs i ditt område. 

De kan hjälpa dig med allt från materialval till installation, så att du kan njuta av en behaglig och energieffektiv golvvärme i ditt hem. Kontakta oss idag för att få hjälp och offert från lokala experter!

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Innehållsförteckning

Fler Bygguider

regelavstånd i badrum för väggar
Badrum

Regelavstånd i Badrum: Standarder Att Följa

Regelavståndet i ett badrum är avståndet mellan de vertikala stödstrukturerna (reglarna) i en vägg, och är vanligtvis mellan 300 – 450 mm beroende på vilken typ av väggkonstruktion det handlar om.

Provtrycka Golvvärme Guide
Golvvärme

Provtrycka Golvvärme: Så Gör Du

Provtryckning av golvvärme är en viktig process för att säkerställa att ditt vattenburna golvvärmesystem är tätt och fritt från läckor. Det är en kritisk steg i installationen som kan rädda dig från kostsamma och tidskrävande reparationer i framtiden.