byggi icon

🏠 >

Vad Kostar Vattenburen Golvvärme? (Prisguide 2024)

Genomsnittligt pris:

800 - 2 000 k/kvm

Priset för att lägga vattenburen golvvärme tenderar att ligga mellan 800 – 2 000 k/kvm, med en genomsnittlig kostnad på 1 200 kr/kvm.

Vattenburen golvvärme är en investering som ger både komfort och ekonomisk effektivitet i ditt hem.

Men vad kostar det att installera detta moderna uppvärmningssystem?

I denna artikel utforskar vi kostnaderna och fördelarna med vattenburen golvvärme, så att du kan fatta ett välgrundat beslut.

Varför Välja Vattenburen Golvvärme?

Att välja vattenburen golvvärme är inte bara en fråga om komfort; det är ett smart sätt att sänka dina uppvärmningskostnader och öka din boendekvalitet.

 • Komfort året runt: Med vattenburen golvvärme får du behagligt varma golv under de kalla månaderna, samtidigt som systemet kan sänka inomhustemperaturen med upp till 2 grader. Detta skapar en jämn och behaglig värme i hela ditt hem.
 • Ekonomiska fördelar: Genom att minska dina uppvärmningskostnader med cirka 5-10 procent, blir vattenburen golvvärme ett ekonomiskt klokt val. Det är en investering som på lång sikt lönar sig, både för din plånbok och för miljön.
 • Flexibilitet i installation: Vattenburen golvvärme är idealisk att installera i samband med renoveringar. Om du redan har vattenburen värme i ditt hus, blir integrationen av golvvärmen enklare och mer kostnadseffektiv.
 • Lång livslängd: Med en imponerande livslängd på cirka 40 år är vattenburen golvvärme en långsiktig lösning. Det innebär färre bekymmer och mindre underhåll över tid.

Det är dock viktigt att notera att under sommarmånaderna kan det vara mindre fördelaktigt, eftersom systemet ofta stängs av, vilket resulterar i kallare golv under dessa perioder.

pris-for-vattenburen-golvvarme

Vad Kostar Vattenburen Golvvärme?

Priset för att installera vattenburen golvvärme kan variera kraftigt, men vi har sett en vanligt förekommande pris någonstans mellan 800 – 2 000 k/kvm, med en genomsnittlig kostnad på 1 100 kr/kvm.

BESKRIVNINGPRIS
Låg kostnad800 kr
Genomsnittlig kostnad1 100 kr
Hög kostnad2 000 kr

Detta pris inkluderar då både materialkostnaden för allt, samt arbetskostnaden som uppstår när du anlitar någon att installera hela rörsystemet.

Större bostäder tenderar att ha ett lägre kvadratmeterpris, medans mindre lägenheter i vissa fall kan få ett förslag som påvisar en kostnad över 2 000 kr/kvm.

Prisexempel Installation Vattenburen Golvvärme 7 Kvm

I följande prisexempel ser du offertförslaget för att installera vattenburen golvvärme i ett mindre badrum på 7 kvadratmeter.

I detta exempel förutsätter vi att denna installation sker i samband med ett större renoveringsprojekt, och att inget ytterligare förarbete krävdes.

BESKRIVNINGPRIS
Materialkostnad7 000 kr
Arbetskostnad14 000 kr
ROT-avdrag– 4 200 kr
Totalkostnad (utan ROT)19 500 kr
Totalkostnad (med ROT)15 300 kr

Materialkostnaden uppgår till 5 500 kronor, vilket inkluderar materialkostnaderna för golvvärmen, såväl som exempelvis klinker eller kakel.

Därefter tillkommer arbetskostnaden på drygt 14 000 kronor, vilket i detta fall representerar 20 timmars arbete med en timlön på 700 kronor.

Det finns även möjligheten att utnyttja ROT-avdraget för att dra av 30% av den total arbetskostnaden, vilket motsvarar 4 200 kronor.

Den totala slutsumman för att installera vattenburen golvvärme i ett badrum på 7 kvadratmeter blir därmed 15 300 kronor.

Faktorer Som Påverkar Priset För Installation Av Vattenburen Golvvärme

Installationen av vattenburen golvvärme är en komplex process där många faktorer spelar in för att bestämma den slutgiltiga kostnaden.

Här går vi igenom några av de viktigaste aspekterna som påverkar priset.

 • Särskilda Krav i Olika Våtrum: Installation i våtrum kräver extra arbete för att säkerställa vattentäthet och korrekt installation, vilket ökar kostnaderna.
 • Sänkning av Golvbjälklaget: Om det är nödvändigt att sänka golvbjälklaget för installationen, påverkar det priset.
 • Isolering: Tillägg av isolering är ofta nödvändigt för att maximera effektiviteten av golvvärmen.
 • Höjda Golv: Eftersom installationen kan innebära en höjning av golvet, kan det bli nödvändigt att anpassa trösklar, garderober och köksinredning, vilket leder till ytterligare kostnader.
 • Golvläggning och Kakelsättning: Dessa arbeten ingår ofta i offerten, men kostnaden för ytskiktsmaterialen som parkett eller kakel täcks vanligtvis inte, eftersom dessa material varierar kraftigt i pris och stil.
 • Bostadens Storlek: Storleken på din bostad påverkar även den totala kostnaden för installationen.

Genom att förstå dessa faktorer kan du bättre förbereda dig för de olika kostnaderna som är förknippade med installationen av vattenburen golvvärme. 

vattenburen-golvvarme-installerad-i-kok

Hur Fungerar Vattenburen Golvvärme Med Andra System?

Vattenburen golvvärme är en central del av moderna uppvärmningssystem. Den interagerar och kompletterar andra värmekällor som radiatorer och fläktkonvektorer.

Låt oss utforska hur dessa olika system fungerar tillsammans för att skapa ett effektivt och behagligt inomhusklimat.

Vattenburen golvvärme är välkänd för sin förmåga att ge en jämn och skön värme i hela huset, och är därför ett populärt val i många hem. 

För att installera denna typ av värmesystem krävs att golvet rivs upp, vilket ofta samordnas med större renoveringsprojekt. Detta ger även en möjlighet att förbättra isoleringen och dräneringen i hemmet.

Radiatorer kan effektivt och snabbt kan värma upp ett rum, men de tenderar inte att fördela värmen lika jämnt som golvvärme. Detta kan resultera i kalla golv och ojämna temperaturer i rummet.

En annan lösning som kombinerar fördelarna med både radiatorer och fläktar är fläktkonvektorer

De erbjuder snabb och jämn uppvärmning och är dessutom lätt integrerade med smarta hem-lösningar för automatisk justering av värmen, vilket bidrar till förbättrad energieffektivitet.

Samverkan Mellan Systemen

Vattenburen golvvärme, radiatorer och fläktkonvektorer kan alla samverka i ett hem för att erbjuda en optimal uppvärmningslösning.

Genom att kombinera dessa system kan du få snabb uppvärmning där det behövs, samtidigt som du upprätthåller en jämn och behaglig värme i hela huset.

Om du har en oljepanna som värmer ditt hem, kan du ofta använda delar av det befintliga rörsystemet för att integrera nya värmekällor, vilket sparar både tid och pengar.

lagga-vattenburen-golvvarme

Påverkan Av Värmekällan På Priset För Golvvärme

När du funderar på att installera golvvärme, är valet av värmekälla en avgörande faktor för de totala kostnaderna. 

Oavsett om du väljer elektriska värmekablar eller vattenledande rör, är kostnaden för själva rörsystemet i golvet ungefär densamma.

Vattenburen golvvärme kräver däremot en central värmekälla för att värma upp vattnet, vilket är en viktig kostnadsfaktor att beakta.

Olika Värmekällor Och Deras Kostnader

VÄRMEKÄLLAPRISINFORMATION
Luft/Vattenvärmepumpar50.000 – 100.000 krDrar mindre energi jämfört med direktverkande el.
Vätska/Vatten-VärmepumparFrån 95.000 krExtra kostnader för borrning.
Biobränslepannor55.000 – 95.000 krAnvänder fossilfria bränslen som ved, pellets, etc.
SolfångareFrån 40.000 krOfta kombinerade med andra värmekällor i Sverige.

Om du planerar att byta till vattenburen golvvärme under en större renovering, kan det vara ekonomiskt fördelaktigt. Att lägga rören samtidigt som det nya golvet innebär relativt små merkostnader.

Om du inte renoverar, kan fläktkonvektorer eller luft/luftvärmepumpar vara billigare alternativ, speciellt om ditt hus saknar befintligt rörsystem för vattenburen värme.

Se till att husets grund är väl isolerad för att maximera effektiviteten av din golvvärme och förhindra värmeförluster.

Att Tänka På Inför Installation Av Vattenburen Golvvärme

Installationen av vattenburen golvvärme är en process som kräver noggrann planering och utförande.

Låt oss gå igenom hur du på bästa sätt kan genomföra denna installation:

 • Perfekt Timing: Det bästa tillfället för att installera värmeslingor är när du planerar att renovera ditt badrum eller byta golv. Eftersom golvet redan är öppet, underlättar det installationen avsevärt.
 • Förberedelse av Golvet: Om golvet inte redan är öppet, innebär det att det gamla golvet behöver brytas upp. Efter detta lägger man ett nytt golvunderlag, där värmeslingorna sedan spacklas eller gjuts in.
 • Val av Golvbeklädnad: Klinker och plastmattor är idealiska för värmegolv, eftersom de effektivt leder igenom värmen. Även om andra material som parkett kan användas, bör du vara medveten om att vissa värmeförluster kan förekomma.
 • Viktigt med Isolering: För att optimera värmeeffektiviteten är det kritiskt att golvet är väl isolerat. Detta förhindrar att värme går till spillo under golvet.

Minska Kostnaden För Installation Av Vattenburen Golvvärme

Att installera vattenburen golvvärme är en betydande investering, men det finns flera sätt att hålla kostnaderna nere.

Nedan finner du några praktiska tips som kan hjälpa dig att ekonomisera med ditt golvvärmeprojekt.

 • Inhämta Flera Anbud: Det är viktigt att jämföra priser från flera entreprenörer. En god idé är att ta in minst tre anbud för att säkerställa konkurrenskraftiga priser.
 • Fynda Material: Att utnyttja erbjudanden och kampanjer på material som parkett och kakel kan leda till betydande besparingar. Om du har möjlighet att lagra materialen innan projektstart, kan detta vara en bra strategi.
 • Använd Befintligt Värmesystem: Om ditt hus redan har ett vattenburet värmesystem, minskar detta installationskostnaden avsevärt.
 • Gör själv där det är Möjligt: Utför så mycket av arbetet som möjligt själv, men kom ihåg att allt arbete med el och rörläggning bör utföras av certifierade hantverkare. Observera att golvvärmen måste trycktestas och anslutas av en professionell rörmokare.
 • Effektiv Isolering och Golvval: Vid nybyggnation eller renovering, se till att isolera ordentligt och välj tunna golvtyper om du lägger trägolv. Detta hjälper till att sprida värmen jämnt och minskar risken för kallras.
 • Appstyrd Golvvärme: Att investera i ett appstyrt golvvärmesystem kan bidra till ytterligare besparingar över tid. Med denna teknik kan du effektivt styra temperaturen, vilket är särskilt användbart för semesterhem eller när du inte är på plats.

Genom att tillämpa dessa strategier kan du göra din installation av vattenburen golvvärme mer kostnadseffektiv utan att kompromissa med kvaliteten.

Det är en balansakt mellan att investera smart och välja rätt material och tjänster, för att uppnå en långsiktig ekonomisk fördel och förhöjd komfort i ditt hem.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Varför du kan lita på Byggi

För att kunna ge dig de mest korrekta och aktuella kostnadsuppgifterna samlar vi in information från en mängd olika prisdatabaser, licensierade entreprenörer och branschexperter. Läs vår redaktionella process här.

Innehållsförteckning

Fler Prisguider För Ditt Nästa Projekt.