byggi icon

🏠 >

>

Hur Du Kan Man Laga En Trasig Våtrumsmatta

Upptäck hemligheterna bakom att bevara ditt våtrums fräscha utseende och integritet utan att behöva köpa ny plastmatta.

Våtrumsmattor erbjuder en effektiv och säker lösning för våtutrymmen genom att skapa en vattentät yta som skyddar underliggande strukturer från fukt och vattenskador. 

Men precis som alla material i en bostad, kan de med tiden visa tecken på slitage eller skada.

I denna artikel utforskar vi olika scenarier och lösningar för att reparera skador på våtrumsmattor, och vi ger dig en uppfattning om de potentiella kostnaderna för reparationer.

Vanliga Problem & Skador Med Plastmattor

Våtrumsmattor är ett populärt val för badrum och duschutrymmen på grund av deras vattentäta egenskaper och förmåga att tåla den fuktiga miljön.

Hur Du Monterar Våtrumsmattor På Väggen

Men även den starkaste våtrumsmattan kan råka ut för skador över tid. Låt oss undersöka några av de vanligaste skadorna och hur de påverkar mattans integritet.

1. Sprickbildning Vid Skarvar

Det mest utsatta området för skador på en våtrumsmatta är ofta där golvet möter väggen.

Här ”viks” mattan upp längs väggen för att skapa en vattentät barriär. Denna böj, eller ”böjen” som den ibland kallas, är en naturlig svag punkt där materialtrötthet eller mekanisk stress kan orsaka sprickor. 

Dessa sprickor är inte vackra, och kan även leda till att vatten sipprar in bakom mattan och skapar en miljö där mögel och röta frodas.

Har du monterat upp plastmattor på väggen av badrummet kan detta skydda lite om det kan agera som et ytskikt, men har du exempelvis kakel på väggarna kan den lilla mängd vatten som kommer in mellan skarvarna leda till större problem i framtiden.

2. Mögelbildning Vid Silikonfogar

Silikonfogar används ofta för att försegla skarvarna mellan våtrumsmattor och andra ytor som rör eller fast inredning.

Med tiden kan dessa fogar dra till sig mögel och svamp, särskilt om de utsätts för ständig fukt och dålig ventilation.

Om inte åtgärdat, kan möglet äta sig in i mattan och underliggande material, vilket försämrar rummets hygien och kan kräva kostsamma reparationsarbeten.

Detta är vanligt förekommande bland personer som har valt att sätta kakel ovanpå en redan befintlig våtrumsmatta i badrummet.

Processen är oftast smidig och kostnadseffektiv, då den gamla våtrumsmattan kan agera som ett ytskikt under det nya kaklet.

Problemet i många av dessa fall är att de går för ett billigt företag som gör jobbet, vilket i sin tur resulterar i mögelbildning mellan kaklet och våtrumsmattan år senare.

3. Skador I Vattenutsatta Områden

Ytor som står i direkt kontakt med vatten, särskilt i och runt duschen, är högriskzoner.

Om skador uppstår här och en renovering inte kan genomföras omgående, är det kritiskt att åtgärda problemet professionellt.

Vattenskador tenderar att förvärras snabbt och kan leda till strukturella skador på byggnaden om de inte hanteras korrekt och effektivt.

4. Lagning Av Små Hål Efter Installationer

Det är inte ovanligt att våtrumsmattor får små hål efter att installationer som element har flyttats eller tagits bort.

Dessa hål, oavsett hur små, är en direkt väg för vatten att tränga in och skada underlaget.

Det är av yttersta vikt att dessa hål förseglas för att återställa mattans vattentäta egenskaper och förebygga mögel och fuktskador.

Hur Du Lagar Våtrumsmattor

Våtrumsmattor som har blivit skadade kräver omsorgsfull reparation för att säkerställa att det underliggande golvet förblir skyddat mot vatten och fukt.

byta ut allt i renovering av badrum

Här är några av de mest effektiva metoderna för att laga en våtrumsmatta, från snabba lösningar till mer permanenta åtgärder.

1. Användning Av Kemfog Eller Plansvetsvätska

Kemfog, även känd som plansvetsvätska, är en specialiserad lösning som används för att binda samman skarvar i våtrumsmattor.

Detta material är särskilt användbart för att försegla sprickor och sammanfoga skarvar eftersom det bildar en stark och nästan osynlig fog när det torkar.

Metoden är relativt enkel att utföra och kan vara ett bra alternativ för den som söker en hållbar lösning utan att behöva anlita professionell hjälp.

2. Svetsning Med Svetstråd

För mer omfattande reparationer kan svetsning med svetstråd vara nödvändig.

Detta innebär att en mattläggare eller en kunnig person med rätt utrustning, som en varmluftpistol och ett speciellt munstycke, smälter och pressar en ny svetstråd i skarven. 

Detta är en teknik som kräver precision och övning, och en felaktig tillämpning kan leda till ytterligare skador på mattan. Det är därför ofta bäst att denna metod utförs av en yrkesman.

3. Tillfällig Lagning Med Silikon

Om våtrumsmattan har mindre skador i områden som inte är direkt exponerade för vatten, kan silikon användas som en tillfällig lösning.

Det är dock viktigt att notera att silikon inte är en långsiktig lösning och bör undvikas i närheten av duschen där det konstant utsätts för vatten.

4. Professionell Hjälp För Större Skador

När det kommer till större skador eller sprickor nära ständigt vattenutsatta områden är det oftast bäst att konsultera en professionell mattläggare.

De kan bedöma skadans omfattning och utföra reparationer som garanterar våtrumsmattans integritet och vattentäthet.

Kostnader För Lagning Av Våtrumsmatta

När det gäller kostnaden för att laga en våtrumsmatta beror det på flera faktorer, inklusive skadans omfattning och det valda reparationsmetoden.

En professionell plattläggare som specialiserar sig på våtrumsmattor kan ta mellan 600 och 800 kronor i timmen, vilket är samma pris som om denna plattläggare skulle ha lagat eller bytt våtrumsmattan i badrummet

Tiden det tar att genomföra reparationen kan variera avsevärt, från en enkel fix som tar ett par timmar till mer komplicerade jobb som kräver halva arbetsdagen eller mer.

Mindre reparationer som att försegla en liten spricka med kemfog kan vara relativt snabbt avklarade och därför billigare.

Men om en stor del av mattan behöver ersättas eller om det krävs svetsning av nya svetstrådar, kan det bli dyrare eftersom det kräver mer tid och skicklighet.

Det är också viktigt att tänka på kostnaden för material och eventuell borttagning av gammalt material.

Framtidssäkra Ditt Våtrum

Att upprätthålla en intakt och funktionell våtrumsmatta är avgörande för att skydda ditt hem från de potentiella skadorna av vattenläckage.

Med rätt underhåll och tidiga reparationer kan du säkerställa att ditt våtrum fortsätter att vara ett säkert och hälsosamt utrymme i ditt hem.

När du står inför en skada, väg kostnaderna för DIY-reparationer mot att anlita en professionell.

Kom ihåg att ett professionellt och varaktigt arbete inte bara skyddar ditt hem utan kan även spara dig pengar i det långa loppet genom att undvika ytterligare skador.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Innehållsförteckning

Fler Bygguider

regelavstånd i badrum för väggar
Badrum

Regelavstånd i Badrum: Standarder Att Följa

Regelavståndet i ett badrum är avståndet mellan de vertikala stödstrukturerna (reglarna) i en vägg, och är vanligtvis mellan 300 – 450 mm beroende på vilken typ av väggkonstruktion det handlar om.

Provtrycka Golvvärme Guide
Golvvärme

Provtrycka Golvvärme: Så Gör Du

Provtryckning av golvvärme är en viktig process för att säkerställa att ditt vattenburna golvvärmesystem är tätt och fritt från läckor. Det är en kritisk steg i installationen som kan rädda dig från kostsamma och tidskrävande reparationer i framtiden.