byggi icon

🏠 >

>

Våtrumsmatta Eller Kakel: Vilket Är Bäst För Ditt Badrum?

Undrar du om kakel eller våtrumsmatta är bäst för ditt badrum? Upptäck nyckeln till ett snyggt och säkert golvval här.

När det är dags att fräscha upp badrummet, står många inför ett klassiskt dilemma: ska golvet kläs med kakel eller är en våtrumsmatta det bättre valet?

Denna fråga är långt ifrån trivial, för badrumsgolvet är inte bara en fråga om stil – det är hjärtat i rummets fuktskydd.

Statistik pekar på att över 75% av fuktskador i badrum uppstår på grund av otillräckliga ytskikt på golvet.

Medan utseende och budget är vägledande i valet mellan kakel och matta, är säkerheten en prioritet som inte kan kompromissas med.

Kakel Eller Våtrumsmatta: Vad Är Bäst?

Historiskt sett har våtrumsmattor förlorat sitt fotfäste till förmån för det mer moderna och hållbara kaklet.

Ändringen var dock inte utan sina fallgropar; många ersatte sina mattor med keramiska plattor utan att förstå behovet av ett tillförlitligt tätskikt – en försummelse som ledde till kostsamma fuktskador.

kakla väggarna i badrummet

Men tiden har förändrats. Numera är kunskapen om våtrumsinstallationer mer fördjupad och materialen av högre kvalitet.

Valmöjligheterna i dagens badrumsrenovering är många, och med hjälp av experter kan du känna dig trygg.

Oavsett om du faller för våtrumsmattans praktiska charm eller kaklets tidlösa elegans, kan du räkna med ett badrumsgolv som är lika säkert som det är estetiskt tilltalande.

Våtrumsmatta Som Ytmaterial I Badrummet

En våtrumsmatta är idag mycket mer än ett enkelt och kostnadseffektivt alternativ till kakel. 

Fördelar med våtrumsmatta:

 • Variation: Med en palett av mönster och färger kan våtrumsmattan bidra till ett personligt och unikt utseende i badrummet.
 • Ekonomi: Generellt sett är kostnaden för både material och installation lägre jämfört med kakel.
 • Fuktskydd: Våtrumsmattor är utformade för att agera som en fuktspärr, vilket minskar behovet av omfattande förberedelser.
 • Hållbarhet: De moderna materialen är slitstarka och tål väta och fläckar väl, vilket gör dem till ett praktiskt val för hushåll med barn.
 • Komfort: Mattan känns varmare och mjukare under fötterna än kakel, vilket ger en behagligare känsla i badrummet.

Nackdelar med våtrumsmatta:

 • Installation: Att lägga våtrumsmatta kräver noggrannhet, särskilt kring skarvar, golvbrunnar och rörgenomföringar, vilket bäst hanteras av en yrkeskunnig installatör.
 • Försäkring: Felaktigt utfört arbete kan leda till fuktskador som inte täcks av hemförsäkringen, vilket understryker vikten av professionell installation.

Våtrumsmattan en rad fördelar, såsom kostnadseffektivitet och användarvänlighet, men det är avgörande att inte kompromissa med installationens kvalitet. 

Måla fina plastmattor i badrummet

Kakel & Klinker Som Ytmaterial I Badrummet

Kakel och klinker utgör en tidlös och elegant lösning för badrumsgolv och väggar.

Detta klassiska material associeras ofta med renlighet och hållbarhet, vilket gör det till ett populärt val för badrumsrenoveringar.

Fördelar med kakel och klinker:

 • Estetik: Med ett brett utbud av storlekar, färger och mönster erbjuder kakel oändliga designmöjligheter för att skapa unika och tilltalande badrum.
 • Hållbarhet: Kakel är känt för sin hållfasthet och lång livslängd, och är dessutom enkelt att rengöra och underhålla.
 • Värmeledningsförmåga: Kakel fungerar utmärkt tillsammans med golvvärme, vilket bidrar till en komfortabel känsla under fötterna.
 • Vattenresistens: När det är rätt installerat med korrekt tätskikt, erbjuder kakel ett robust skydd mot fukt och vatteninträngning.

Nackdelar med kakel och klinker:

 • Fragilitet: Trots sin hållbarhet kan kakel spricka om tunga föremål tappas på det, vilket kan vara en nackdel i hem med små barn.
 • Komfort: Kakel kan kännas kallt och hårt under fötterna, särskilt utan golvvärme.
 • Installation: Korrekt installation av kakel är avgörande för att förebygga fuktskador. Det kräver noggrant förarbete och precision, och bör utföras av erfarna hantverkare.
 • Pris: I jämförelse med våtrumsmatta kan kakel vara ett dyrare alternativ, både vad gäller material och arbetskostnader.

Keramikplattor i sig själva är inte vattentäta, så ett väl utfört och korrekt tätskikt under kaklet är kritiskt för att förhindra vattenskador.

Det är därför viktigt att välja en hantverkare som har rätt kompetens och erfarenhet av våtrumsarbete för att garantera en säker och hållbar installation.

Att Tänka På Vid Installation Av Golvvärme

När det gäller installation av golvvärme i badrummet är valet av golvbeläggning en viktig aspekt.

Både våtrumsmattor och kakelgolv kan användas med golvvärme, men det finns särskilda överväganden som kan påverka ditt slutgiltiga val. 

Golvvärme under våtrumsmatta:

 • Kompatibilitet: Inte alla våtrumsmattor är lämpliga för användning med golvvärme. Det är viktigt att välja en matta som är godkänd för detta syfte.
 • Värmespridning: Våtrumsmattor är inte lika effektiva som kakel när det kommer till att lagra och sprida värmen jämnt över golvytan.
 • Värmereaktion: Våtrumsmattor reagerar snabbare på golvvärme än kakel, vilket innebär att golvet kan bli varmt snabbare, men det kan också svalna fortare.

Golvvärme under kakelgolv:

 • Värmebehållning: Kakel har utmärkta egenskaper för att lagra värme, vilket gör att golvvärmen kan användas mer ekonomiskt. Du kan till exempel värma upp golvet under natten när elen är billigare och njuta av värmen hela dagen.
 • Jämn värmefördelning: Kakel fördelar värmen mer effektivt och jämnt, vilket ger en behaglig känsla över hela golvet.
 • Långsiktig energieffektivitet: Även om kakel kan ta längre tid på sig att värma upp, håller det värmen längre, vilket kan bidra till en övergripande minskning av energiförbrukningen.
varmegolv-under-kakel-i-badrum

Oavsett om du väljer våtrumsmatta eller kakel ska du säkerställa att produkten är godkänd för användning med golvvärme och att installationen utförs korrekt. 

Våtrumsmatta Eller Kakel: Vad Är Rätt Val För Dig?

Att välja rätt golv till badrummet är ett stort beslut och det finns mycket att överväga.

Här ger vi dig en djupare inblick i valet mellan våtrumsmatta och klinker, med en balanserad analys som kan hjälpa dig att bestämma vad som är rätt för dig.

 • Utseende och Design: Klinker erbjuder en oändlig variation av färger, former och storlekar. Den kan anpassas för att skapa ett unikt och personligt badrum. Modern klinker kan imitera andra material som trä eller sten, vilket ger en lyxig känsla och kan potentiellt öka fastighetens värde. Våtrumsmattor har inte samma bredd i designutbudet, men tillverkare har gjort framsteg och nu finns det alternativ som både är snygga och funktionella. Mattor kan vara ett mer diskret alternativ och fungerar väl i enklare designlösningar.
 • Kostnad: Att installera en våtrumsmatta är generellt sett billigare än klinker. Det är inte bara materialet som är billigare utan även installationen eftersom våtrumsmattan är snabbare och enklare att lägga. Om budgeten är en avgörande faktor kan våtrumsmattan vara det bästa valet. Klinker kräver en större initial investering, inte bara för materialet utan även för arbetskostnaden. Ett väl lagt klinkergolv kan dock vara en långsiktig investering som håller i många år framöver.
 • Komfort och Värme: Klinkergolv i kombination med golvvärme är en lyx som många uppskattar, speciellt på kalla morgnar. Klinker håller värmen väl och gör att golvvärme kan användas effektivt. Våtrumsmattan är mjukare att gå på och kan kännas varmare än klinker utan golvvärme, men den håller inte värmen lika bra. Vissa våtrumsmattor kan användas med golvvärme, men det är viktigt att välja rätt typ av matta för detta.
 • Underhåll och Långsiktighet: Klinker är hårt och lättskött och kan vara ett smart val i ett högtrafikerat badrum. Det är dock inte oförstörbart – tappar man något hårt på golvet kan det spricka. Våtrumsmattan är enklare att rengöra och underhålla, och repor eller sprickor är inte lika mycket av ett problem. Med rätt skötsel kan en våtrumsmatta hålla i många år.
 • Installation och Renovering: När du installerar klinker krävs det ett korrekt underarbete för att säkerställa att tätskiktet är intakt. Detta är en kritisk aspekt för att undvika fuktskador. Våtrumsmattor är enklare att installera och kan i många fall läggas direkt över befintliga golv, vilket minskar arbetsbelastningen och renoveringstiden.

Har du för tillfället en plastmatta som ytbeklädnad i badrummet och vill byta ut detta mot kakel är det möjligt att installera detta kakel direkt på våtrumsmattan.

Det är ett mycket kostnadseffektivt sätt att byta beklädnad på, samtidgit som våtrumsmattan agerar som ett ytskikt under kaklet och förhindrar fuktskador på det sättet.

Oavsett vilket alternativ du väljer, är det avgörande att arbetet utförs av en kvalificerad professionell för att säkerställa att ditt badrum är säkert och håller över tid.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Innehållsförteckning

Fler Bygguider

regelavstånd i badrum för väggar
Badrum

Regelavstånd i Badrum: Standarder Att Följa

Regelavståndet i ett badrum är avståndet mellan de vertikala stödstrukturerna (reglarna) i en vägg, och är vanligtvis mellan 300 – 450 mm beroende på vilken typ av väggkonstruktion det handlar om.

Provtrycka Golvvärme Guide
Golvvärme

Provtrycka Golvvärme: Så Gör Du

Provtryckning av golvvärme är en viktig process för att säkerställa att ditt vattenburna golvvärmesystem är tätt och fritt från läckor. Det är en kritisk steg i installationen som kan rädda dig från kostsamma och tidskrävande reparationer i framtiden.