byggi icon

🏠 >

>

Vad Kostar Det Att Byta Plastmatta Eller Våtrumsmatta i Badrum? (Prisguide 2024)

Genomsnittligt pris:

5 000 - 25 000 kr per kvm

Prisintervallet för att lägga plastmattor i badrummet tenderar att ligga mellan 5 000 – 25 000 kr per kvm, med ett genomsnittligt pris på cirka 10 000 kr per kvm. Denna kostnad kan variera stark utifrån badrummets storlek och nuvarande skick.

Välkommen till den ultimata guiden för kostnaden av våtrumsmattor – ett avgörande element i varje badrum.

Har du någonsin undrat över vad den där omtalade våtrumsmattan i badrummet egentligen kostar att lägga eller byta ut?

Vi avslöjar allt du behöver veta.

Vad Är Våtrumsmattor?

Innan vi dyker in i kostnaderna, låt oss snabbt avgränsa vad våtrumsmattor faktiskt är.

Våtrumsmattor, en essentiell komponent i badrummets värld, erbjuder en vattentät barriär som skyddar ditt hem mot fuktens framfart.

bra plastmatta att ha i badrum

Men var inte lurad av dagligt tal där våtrumsmattor och våtrumstapeter används om vartannat – de är inte nödvändigtvis samma sak.

 1. Våtrumsmattor är robusta, svetsas ihop och är designade för att tåla en armé av vattendroppar.
 2. Våtrumstapeter tenderar att vara smalare med mindre rustning mot vatten. Dessa tenderar att vara billigare, och används generellt i zon 2 i badrummet.

Varje val har sin unika plats och funktion – och självklart, sin egen prislapp.

Vad Kostar Det Att Lägga Våtrumsmattor i Badrum Eller Tvättstuga?

Nu till den brännande frågan – vad kostar det?

Kostnaden för att lägga eller byta våtrumsmattor kan variera starkt, beroende på en mängd faktorer som materialkvalitet och arbetskostnader.

I genomsnitt ser vi en kostnad på drygt 10 000 kronor per kvadratmeter för att lägga våtrumsmattor i ett badrum.

Detta är den genomsnittliga kostnaden vi sett utifrån att ha analyserat hundratals av offertförfrågningar

I många fall kommer denna kostnad vara betydligt högre än så, där det i vissa fall kan kosta upp mot 25 000 kronor per kvadratmeter.

Att förnya badrummet med en ny våtrumsmatta innebär en betydande investering men det går att komma iväg billigt om man budgetrenoverar badrummet med rätt typ av plastmatta.

I vissa fall kan du slippa undan utan att behöva betala mer än 5 000 – 7 000 kronor per kvadratmeter.

beskrivning pris
Låg kostnad 5 000 kr/kvm
Genomsnittlig kostnad 10 000 kr/kvm
Hög kostnad 25 000 kr/kvm

Lägga Våtrumsmatta & Våtrumstapet – Prisexempel Badrum 5 kvm

Här är en mer detaljerad översikt över kostnaderna involverade, och en tabell som bryter ner dessa kostnader för ett exempelbadrum på 5 kvadratmeter med 20 kvadratmeter vägg.

För ett badrum av nämnd storlek kan den totala kostnaden för renoveringen uppskattas till cirka 65 000 SEK, där materialkostnaden utgör ungefär 20 000 SEK och arbetskostnaden ligger på omkring 45 000 SEK.

När ROT-avdraget tillämpas kan den totala kostnaden minska till cirka 51 500 SEK, vilket ger en viss ekonomisk lättnad.

beskrivning pris
Materialkostnad 20 000 kr
Arbetskostnad 45 000 kr
ROT-avdrag 13 500 kr
Totalkostnad (utan ROT) 65 000 kr
Totalkostnad (med ROT) 51 500 kr

Arbetskostnaden är i detta fall sammanlagt innefattar drygt 60 timmars arbete med en timkostnad på 750 kronor.

I detta arbete inkluderas allt arbete, från rivning av tidigare golv, till tiden det tar för rörmokaren och mattläggaren att göra sitt arbete.

arbetsmoment beskrivning
Förberedelser och Rivning Avlägsnande av befintligt material och förberedelse av underlaget.
Spångolvsbehandling Armering och flytspackling av golv samt priming och spackling av väggar.
Installation Montering av golv- och väggmatta med precision för optimal vattentäthet och hållbarhet.
Rörmokararbete Byte av golvbrunn och andra nödvändiga rörmokartjänster.

Detta innebär en total arbetskostnad på 45 000 kronor, varpå du kan dra av 30% av denna arbetskostnad i ROT-avdrag, sålänge du inte utnyttjat ROT-avdraget tidigare i år upp till 50 000 kronor.

Denna reduktion från ROT-avdraget blir då 13 500 kronor, vilket resulterar i en slutlig totalkostnad på 51 500 kronor.

Här är en översikt över eventuella materialkostnader som kan uppstå under projektet:

Material ca pris
Plastmatta 7 000 kr
Väggmatta bård 3 000 kr
Bård 1 000 kr
Lim 1 500 kr
Primer 1 000 kr
Flytspackel 2 500 kr
Armering 1 000 kr
Väggspackel (2 ggr) 2 500 kr

Observera att dessa siffror är exempel och de faktiska kostnaderna kan variera beroende på val av material och arbetsintensitet. 

Det är viktigt att få en detaljerad offert från den hantverkare eller det företag som du väljer att anlita för att få en korrekt uppskattning av kostnaden för ditt specifika badrumsprojekt.

Prisskillnader: Plastmatta i Badrum & Tvättstuga

När det kommer till att lägga plastmattor finns det små prisskillnader mellan badrum och tvättstugor. Priset på själva plastmattan är vanligen konstant, men arbetskostnaderna kan variera beroende på rummets funktion och designkrav.

I ett badrum måste installatören säkerställa att mattan är helt vattentät runt områden som duschen och toaletten, vilket kan vara mer krävande. Tvättstugor kan ha mindre strikta krav på vattentäthet, men kan behöva extra förberedelser för att hantera tunga maskiner och möjlig vattenexponering.

Detta resulterar i att det kan vara något billigare att installera plastmattor i en tvättstuga på grund av de ökade kraven på vattentäthet och de arbetsintensiva detaljerna runt sanitetsfixturer i ett badrum.

Att Tänka På Inför Installation Av Plastmatta i Badrum

När du står inför äventyret att förnya ditt badrum, blir valen av våtrumstapet och plastgolv avgörande.

Dessa alternativ kan förvandla ditt utrymme utan att tömma plånboken – perfekt för budgetmedvetna renoverare.

 • Utforska Olika Val: Tiden då våtrumstapeter och plastgolv sågs som en nödlösning är förbi. Nu, med en renässans av stilar och mönster, kan du välja något som speglar din personliga smak. Färgen, motivet och texturen – allt spelar en roll i skapandet av badrummets atmosfär.
 • Budgetera: Innan penseln doppas och mattan rullas ut, bör du dra upp en budget. Detta ger dig kontroll och insyn i de förväntade kostnaderna för din uppgradering. Kom ihåg, arbetets pris förblir oftast konstant, så det är ditt val av material som dikterar den slutliga summan.
 • Välj Rätta Tidpunkten: Om ditt nuvarande badrum är i skriande behov av en makeover, men tiden eller budgeten inte tillåter en fullständig renovering, finns det smarta lösningar. Att måla över din befintliga plastmatta kan vara en snabbfix som håller ytan fräsch till dess att större förändringar är möjliga.
 • Planera & Synkronisera Arbete: Ska du byta ut golvet och väggarna? Det kan vara klokt att synkronisera detta med en helrenovering för att undvika dubbla arbetskostnader. Genom att vänta kan du investera i en total transformation som inte bara lyfter rummets utseende utan också dess funktion och värde.

lägga in ny badrumsmatta i badrum pris

Montering av Våtrumstapet & Golvmatta i Badrum

Att renovera badrummet med våtrumstapet och golvmatta är ett projekt som kräver noggrann planering och utförande.

Förberedelser

 1. Vitvaror och VVS: Börja med att avlägsna vitvaror och plugga vattenrören, ett jobb för en certifierad rörmokare. Passa på att kontrollera och vid behov byta ut golvbrunnen för att undvika fuktskador.
 2. Rivning med Försiktighet: När rörmokaren är klar, riv våtrumstapeten varsamt för att inte skada underliggande ytor som gipsskivor. Om skador uppstår, måste dessa åtgärdas innan fortsatt arbete.

Underarbete

 1. Golvmattans Avlägsnande: Ta bort den gamla golvmattan och inspektera betongen noggrant för fuktskador eller sprickor. Vid behov, utför reparationer eller en omläggning av golvet.
 2. Grundläggande Förberedelser: För ett optimalt resultat, spackla underlaget och applicera ett tätskikt eller primer. Detta säkerställer en slät yta för den nya mattan och tapeten.

Montering

 1. Golvmattans Installation: Limma den nya golvmattan på plats, med ett uppvik på 10 centimeter upp längs väggarna för att skapa en vattentät barriär.
 2. Våtrumstapetens Applikation: Applicera våtrumstapeten på väggarna så att den överlappar golvmattans uppvik med cirka 4 centimeter för att försäkra en vattentät fog.
 3. Svetsa för Säkerhet: Använd hel matta och hel tapet där det är möjligt. Om det finns fogar, svetsa dessa noggrant för att försäkra fullständig täthet.
 4. Återinstallation och Tätning: Avsluta med att montera tillbaka vitvaror och vattenledningar. Se till att alla anslutningar är korrekt tätade för att undvika läckage.

Varje steg i processen är kritiskt för att säkerställa en hållbar och vattentät installation.

Att ta sig tid att noggrant utföra varje steg betalar sig i längden genom att undvika framtida vatten- och fuktskador.

Att Tänka På Efter Installation Av Våtrumstapet & Golvmatta

Efter omvandlingen av ditt badrum till en fristad av fräschhet och stil, är det viktigt att inte hoppa över det sista men kritiska steget – kvalitetskontrollen.

 • Professionell Genomgång: Inspektera det nyligen renoverade utrymmet för att säkerställa att allt arbete uppfyller de uppsatta standarderna. Överväg att ta hjälp av en oberoende besiktningsman för att granska tätskikt och andra kritiska aspekter.
 • Hantera Brister: Om brister upptäcks, kontakta omedelbart renoveringsfirman för att åtgärda dessa. Det är viktigt att göra detta innan slutfakturan regleras.
 • Kräv Dokumentation: Be om fullständig dokumentation och fotografisk bevisning som visar hur arbetet har utförts. Detta bör innefatta bekräftelse på att behöriga hantverkare har genomfört jobbet.
 • Säkerställ Garantier: Se till att du erhåller garantier för utfört arbete. Dessa garantier är din försäkring mot framtida problem och bör vara en del av ditt avtal med firman.

Dags Att Renovera Badrummet & Byta Plastmatta?

Att välja rätt golv för våtutrymmen i ditt hem är en investering i både komfort och säkerhet.

Oavsett om du beslutar dig för att lägga plastmatta i ditt badrum eller tvättstuga, är det viktigt att ta hänsyn till rummets specifika behov och de potentiella kostnadsskillnaderna.

Genom att förstå detaljerna i installationsprocessen och de associerade kostnaderna, kan du göra ett välgrundat beslut som balanserar både funktion och ekonomi.

Kom ihåg att en korrekt utförd installation inte bara ger en estetiskt tilltalande finish utan även en långsiktig lösning för ditt hem.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Varför du kan lita på Byggi

För att kunna ge dig de mest korrekta och aktuella kostnadsuppgifterna samlar vi in information från en mängd olika prisdatabaser, licensierade entreprenörer och branschexperter. Läs vår redaktionella process här.

Innehållsförteckning

Fler Prisguider För Ditt Nästa Projekt.