byggi icon

🏠 >

>

Vad Kostar Det Att Renovera Badrummet Billigt? (Prisguide 2024)

Genomsnittligt pris:

30 000 - 80 000 kronor

En fullständig budgetrenovering av ett badrum kommer att kosta dig drygt 30 000 – 80 000 kr. Det genomsnittliga priset för att renovera ett badrum ligger mellan 18 000 – 46 000 kr/kvm, så för att renovera badrummet billigt krävs det att du genomför mycket arbete själv.

Drömmer du om ett nyrenoverat badrum men är orolig för de höga kostnaderna?

Du är inte ensam. Badrumsrenoveringar ryktas ofta vara en av de dyraste hemförbättringsprojekten.

Men det finns goda nyheter – med smart planering och strategiska val är det möjligt att ”renovera billigt” och ändå uppnå förbluffande resultat.

I denna guide utforskar vi hur du kan ”budgetrenovera” ditt badrum utan att kompromissa med stil eller kvalitet.

Vad Kostar En Budgetrenovering?

Kostnaden för att renovera ett badrum kan variera kraftigt, med priser som sträcker sig från 18 000 till 45 000 kronor per kvadratmeter, med en genomsnittlig kostnad på 26 000 kronor per kvadratmeter.

BESKRIVNINGPRIS
Låg kostnad18 000 kr/kvm
Genomsnittlig kostnad26 000 kr/kvm
Hög kostnad45 000 kr/kvm

Materialkostnader kan uppgå till omkring 40 000 – 50 000 kronor, beroende på val av kakel, golv, och andra standardkomponenter som behövs för att ge ditt badrum ett nytt liv.

Arbetskostnaden är en betydande del av budgeten, och kan ligga mellan 40 000 och 200 000 kronor.

Detta leder till att den genomsnittliga kostnaden för att renovera ett badrum ofta ligger över 100 000 kronor.

Men oroa dig inte, vår guide kommer att visa dig hur du kan skära ner dessa kostnader och fortfarande uppnå den förvandling du önskar.

Genom att ta vissa genvägar eller genom att genomföra större delarna av badrumsrenoveringen själv kan du få ner kostnaden till så lite som 30 000 – 80 000 kronor för en budgetrenovering.

Kostnadseffektiv Renovering: Arbetskraftens Roll

I varje badrumsrenoveringsprojekt är det arbetskostnaden som väger tyngst. Detta innebär att om du besitter rätt kunskaper och har tid tillgänglig, kan du genomföra en mycket mer kostnadseffektiv renovering.

Att själv stå för arbetet kan minska kostnaderna avsevärt.

Genom att eliminera eller starkt minska arbetskostnaderna kan ett badrumsprojekt som initialt skulle kunna kosta uppemot 200 000 kronor potentiellt kosta så lite som 40 000 kronor. 

För renovering av mindre utrymmen som gästbadrum, som ofta är under 3 kvadratmeter, kan du åstadkomma ännu större besparingar.

Enkla uppdateringar och grundläggande förbättringar kan hålla kostnaderna nere till mellan 20 000 och 30 000 kronor. 

Glöm inte att du kan utnyttja ROT-avdraget för att minska arbetskostnaderna med 30%. Här följer ett prisexempel på en budgetrenovering av ett badrum på drygt 5 kvadratmeter.

PRISEXEMPEL BADRUM 5 KVMPRIS
Materialkostnad37 000 kr
Arbetskostnad100 000 kr
ROT-avdrag– 30 000 kr
Total kostnad107 000 kr
Kostnad för att göra det själv37 000 kr

Att göra det mesta av arbetet själv är nyckeln till att renovera billigt. Detta kan inkludera allt från målning och installation av armaturer till byte av kranar och uppdatering av inredning. 

Här är några av våra bästa knep för att genomföra en budgetbadrumsrenovering.

Budgetrenovering: Måla Om Plastmattan För En Fräsch Look

Ett omodernt badrum kan få ett helt nytt utseende med ett så enkelt ingrepp som en ny färg på plastmattan.

Kontrollera först att mattan är ordentligt fastsatt mot underlaget. Om den är det, har du en kostnadseffektiv lösning framför dig; annars kan det bli nödvändigt att byta ut plastmattan i badrummet.

Att måla plastmattor i badrummet är ett av de mest budgetvänliga sätten att förnya utseendet på ditt badrum. Samtidigt som du är i färd med att måla mattan, överväg att fräscha upp våtrumstapeterna på väggar och tak för en total transformation.

En neutral färgpalett är att föredra för att undvika att ditt val känns daterat efter en tid. Gråa toner erbjuder en tidlös lösning – tänk ljusgrått för väggarna och en mörkare nyans för golvet. Du kan läsa mer om färgval för plastmattor här.

fint-malad-vatrumsmatta-i-ljusbla-farg

Hur Du Målar Dina Plastmattor:

 1. Förberedelser – En grundlig rengöring är ett måste för att säkerställa att färgen fäster ordentligt. Använd målartvätt för bästa resultat.
 2. Målning – Grundmåla plastmattan och låt den torka helt innan du applicerar toppskiktet av vald färg. Kom ihåg att varje lager måste torka helt, vilket kan ta längre tid än väntat då plast inte absorberar färgen.

Denna metod är ideal för hårda vinylmattor. Om du har en mjukare matta kan det vara problematiskt att få färgen att fästa och torka ordentligt, och det finns risk för att den flagnar av.

Kostnadseffektiv Badrumsrenovering: Byte Av Våtrumsmatta

Att renovera badrummet behöver inte innebära en komplett ombyggnation. Ett kostnadseffektivt alternativ kan vara att endast byta ut våtrumsmattorna.

Detta kan ge badrummet en fräschare känsla utan de stora utgifterna för fullständig renovering.

Vad Kostar Det Att Lägga Nya Våtrumsmattor?

För en budgetrenovering är det avgörande att välja rätt material och att begränsa arbetskostnaderna.

Genomsnittspriset för att byta våtrumsmatta i ett standardbadrum kan variera, men det är möjligt att genomföra projektet för så lite som 5 000 till 7 000 kronor per kvadratmeter om man väljer en kostnadseffektiv lösning.

vad kostar det att lägga våtrumsmattai badrummet

Exempel På Kostnad För Byte Av Våtrumsmatta I Ett 5 Kvm Badrum

Låt oss bryta ner kostnaderna:

 1. Materialkostnad: Kan variera beroende på val av matta, men låt oss säga att den totala kostnaden för material ligger på omkring 10 000 till 15 000 SEK för ett badrum på 5 kvm.
 2. Arbetskostnad: Om du gör jobbet själv kan du spara in hela arbetskostnaden. Annars kan arbetskostnaden för en hantverkare ligga på upp till 30 000 – 35 000 SEK, beroende på arbetets omfattning och region.
 3. Total kostnad utan arbete: Om du själv står för arbetet kan en renovering med nya våtrumsmattor kan det kosta så lite som 10 000 till 15 000 SEK totalt.
 4. Total kostnad med hantverkare: Om du anlitar professionell hjälp kan du förvänta dig en total kostnad på 40 000 till 45 000 SEK, förutsatt att inga oväntade kostnader tillkommer.
BESKRIVNINGPRIS
Materialkostnad10 000 – 15 000 kr
Arbetskostnad30 000 – 35 000 kr
Totalkostnad (med hantverkare)40 000 – 50 000 kr
Totalkostnad (utan arbete)10 000 – 15 000 kr

För att renovera billigt bör du överväga att:

 • Själv stå för demontering av den gamla mattan och förberedelse av underlaget.
 • Jämföra priser och kvalitet på våtrumsmattor för att hitta den bästa balansen mellan pris och hållbarhet.
 • Leta efter återförsäljare som erbjuder restpartier eller utgående sortiment till rabatterade priser.
 • Fundera över om du kan återanvända några av de befintliga materialen, som lister eller kantband.

Med dessa tips kan en badrumsrenovering med ny våtrumsmatta bli en överkomlig investering, som både förbättrar rummets utseende och funktion. 

Budgetrenovering: Förvandla Ditt Kakel Med Färg

Att förnya kakelväggarna kan göra underverk för ditt badrum, och det behöver inte kosta en förmögenhet.

Att byta ut ett daterat gult kakel mot en modern och neutral ton kan dramatiskt förändra rummets atmosfär. Gör så här:

 1. Använd en färg som är speciellt utvecklad för kakelytor. Efter grundmålningen, applicera täckfärgen i två omgångar för bästa täckning och hållbarhet.
 2. Börja med att noggrant rengöra kaklet. Ett ättiksbaserat rengöringsmedel kommer att avlägsna kalk, fett och smuts, vilket är avgörande för att färgen ska fästa ordentligt. Glöm inte fogarna – de spelar också en stor roll i det slutliga resultatet.
 3. Kalkfärg kan användas för att fräscha upp eller förändra färgen på fogarna, vilket kan vara en elegant detalj som kompletterar den nya färgen på dina kakelplattor.
Budgetrenovering-for-badrummet

Vill du undvika det återkommande arbetet med att måla om?

Kakeldekorer kan vara svaret. Dessa självhäftande alternativ erbjuder en uppsjö av färger och mönster och är ett snabbt sätt att ge kaklet ett nytt liv utan penseln.

Genom att måla om ditt kakel, eller välja kakeldekorer, kan du renovera ditt badrum billigt och ge det en tillfredsställande uppdatering. 

Fräscha Upp Ditt Badrum: En Guide Till Rengöring Av Kakelfogar

Tidens gång och dagligt bruk kan lämna dina fogar mörka och trista. Genom att rengöra dem kan du dramatiskt förbättra utseendet på ditt kakel och därmed hela badrummet.

Blanda bikarbonat och vatten till en pasta för en effektiv och miljövänlig fogrengöring. Använd en tandborste för applicering och skrubba noggrant. Denna metod hjälper pastan att tränga in och lyfta smutsen.

Tillsätt ättika till bikarbonatpastan för en kraftfullare rengöringseffekt. Den kemiska reaktionen som uppstår mellan ättika och bikarbonat gör underverk på nedsmutsade fogar.

fina-kakelfogar

Är fogarna skadade eller har de börjat smula sönder?

Då är det dags att foga om. Ta bort all gammal fog, rengör och applicera sedan ny fogmassa för ett fräscht och hållbart resultat.

Med dessa enkla steg kan du budgetrenovera och förnya ditt badrum utan att spendera en förmögenhet. Renare fogar kan göra en betydande skillnad och ge ditt kakel ett lyft som känns som nytt.

Förnya Badrumsmöblerna: Budgetrenovering Med Stil

En modern badrumsinredning kan förvandla ditt badrum snabbt och kostnadseffektivt. Tänk skåp för handdukar och nödvändigheter eller en stilfull byrå för snygg förvaring och dekoration.

Ge ditt badrum en uppfräschning genom att renovera skåpet. Här är några effektiva och budgetvänliga tips:

 • Byt Hårdvaran – Uppdatera handtag och kranar så att de matchar i färg och stil. En liten detalj som gör stor skillnad.
 • En Ny Färg – Måla om fåfängan med halvblank latexfärg för en fräsch look. Glöm inte att avsluta med en hållbar topplack.
 • Byt Bänkskiva – Om marmor är för dyrt, prova peel-and-stick-alternativ för en lyxig känsla utan kostnaden.
 • Ny Belysning – En ny ljusarmatur kan förändra hela känslan i badrummet, och det är en enkel uppdatering att göra själv.
 • Handla Begagnat – Om dina möbler inte kan räddas, spana in second-hand alternativ på t.ex. Craigslist eller Facebook Marketplace för att hitta unika fynd.

Genom dessa steg kan du renovera billigt och ändå uppnå ett resultat som förnyar och förgyller ditt badrumsutrymme. En liten förändring kan ha stor inverkan på rummets helhetsintryck och funktionalitet.

bra-och-billig-budgetrenovering-av-badrum

Effektivisera Badrumsutrymmet: Kreativa Lösningar För Uppfräschning

Det behöver inte kosta en förmögenhet att göra om i badrummet.

En ny organisering kan förvandla ditt badrum till en fridfull och rymlig reträtt. Så här kan du göra:

 • Korgar som Stilfull Förvaring – Använd korgar för att diskret förvara allt från hygienprodukter till reservrullar. Placera dessa smart på toalettlocket eller under handfatet för att skapa mer arbetsyta.
 • Utnyttja Dörrytan – Installera krokar på insidan av dörren för handdukar och badrockar, vilket håller dem tillgängliga men ur synfältet.
 • Hyllor: En Dekorativ Funktion – Sätt upp hyllor där de passar – över toaletten eller vid handfatet är perfekta platser. Använd hyllorna för praktisk förvaring eller som en plats för att visa upp inredningsdetaljer.
 • Lådavdelare för Ordning – Håll lådorna organiserade med avdelare och gruppera liknande föremål tillsammans. Det blir lättare att hitta vad du behöver och förhindrar skräplådor.
 • En Grundlig Städning – Ett grundligt städat badrum känns som nytt. En djuprengöring kan göra underverk och är en bra startpunkt för en budgetrenovering.
 • Speglar och Skåp – Om budgeten tillåter, överväg en ny spegel eller ett medicinskåp som en investering i badrummets funktionalitet och estetik. Begagnade fynd kan också vara ett alternativ för den budgetmedvetna renoveraren.

Ibland är det de små sakerna som gör det stora intrycket.

Anlita Proffs För Din Badrumsrenovering

Oavsett om du är ute efter en fullständig omvandling eller en enklare uppfräschning, kan professionell hjälp göra en avsevärd skillnad.

Vi förstår att varje projekt är unikt och kan innebära en rad olika utmaningar och beslut.

Därför rekommenderar vi att du anlitar erfarna proffs för att garantera att arbetet utförs korrekt och effektivt.

Genom att använda vår kostnadsfria offerttjänst kan du enkelt hitta kvalificerade hantverkare som är redo att förverkliga din vision för badrummet.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Varför du kan lita på Byggi

För att kunna ge dig de mest korrekta och aktuella kostnadsuppgifterna samlar vi in information från en mängd olika prisdatabaser, licensierade entreprenörer och branschexperter. Läs vår redaktionella process här.

Innehållsförteckning

Fler Prisguider För Ditt Nästa Projekt.