byggi icon

🏠 >

>

Vad Kostar Det Att Kakla Badrum? (Prisguide 2024)

Genomsnittligt pris:

600 - 900 kronor per löpmeter

Priset för att kakla in ett badrum tenderar att ligga mellan 600 – 900 kronor per löpmeter av kakel, med en genomsnittlig kostnad på drygt 720 kr/löpmeter. Detta pris kan variera kraftigt beroende på badrummets storlek, skick och mer.

Badrummet är inte bara en plats för personlig hygien, det är också en oas för avkoppling och välbefinnande.

Att kakla om badrummet kan förvandla det till en modern och trivsam plats, men vad kostar det egentligen?

I den här prisguiden, ger vi dig en detaljerad översikt över kostnaderna för att kakla ett badrum.

Vi tittar på materialvalarbetskostnader och andra faktorer som påverkar priset. Läs vidare för att få en klarare bild av vad ditt badrumsprojekt kan tänkas kosta.

Vad Kostar Det Att Sätta Kakel I Badrummet?

Priset för att sätta kakel i badrummet tenderar att ligga mellan 600 – 900 kronor per löpmeter av kakel.

Installerar du kaklet själv kan du komma undan genom att enbart betala en lägre materialkostnad på drygt 300-400 kronor per löpmeter, men det finns även tillfällen som kan kosta så mycket som 6 000 kronor per kvadratmeter att lägga.

BESKRIVNINGPRIS
Låg kostnad600 kr/m
Genomsnittlig kostnad720 kr/m
Hög kostnad900 kr/m
Göre-själv kostnad350 kr/m

När vi pratar om löpmeter syftar vi alltså till all yta som ska beklädas av kakel, vilket inkluderar golvvägg och eventuellt inbyggt badkar eller liknande. Ett badrum som är 10 kvadratmeter och har 2 meter i tak har alltså en total löpmeter på 90 meter ((10×2)*4+10).

Materialkostnaden kan variera kraftigt, då det finns många olika typer av kakel och klinker inom en rad olika prisklasser.

En kostnad från 100 till 1000 kronor per kvadratmeter är ett stort prisintervall, men i majoriteten av fallen kan du komma undan utan att behöva betala mycket mer än 300 – 400 kr/kvm.

Att lyckas med kaklingen i ett badrum kräver rätt kompetens och erfarenhet från plattsättare. Timlönen för dessa tenderar att ligga runt 500 kronor i timmen, men hur effektiv plattsättaren i fråga är kommer till stor del att avgöra hur lång tid arbetet tar att genomföra.

Kaklat-badrum-prisguide

Med det sagt kommer en duktig plattsättare kunna ge dig ett kostnadsförslag innan kakeljobbet har påbörjats.

Prisexemnpel Kakla Badrum 10 Kvm

I följande prisexempel kan du se ett kostnadsförslag för inkakling av ett större badrum på drygt 10 kvadratmeter. Detta prisförslag innefattar både materialkostnader och arbetskostnader.

BESKRIVNINGPRIS
Materialkostnad33 000 kr
Arbetskostnad40 000 kr
ROT-avdrag– 12 000 kr
Totalkostnad (utan ROT)73 000 kr
Totalkostnad (med ROT)61 000 kr

Materialkostnaden för projektet uppgår till 33 000 kronor, om vi antar att hela badrummet ska kaklas (dvs. både väggar och golv).

Dessa materialkostnad inkluderar även annat material som behövs, som exempelvis flytspackel tätskikt, fog och fix.

Till detta tillkommer en arbetskostnad på drygt 40 000 kr vilket motsvarar ungefär 70-80 timmars arbete,

Därefter kan du utnyttja ROT-avdraget för att dra av 30% av denna arbetskostnaden (12 000 kr), vilket resulterar i en total slutsumma på 61 000 kronor efter ROT-avdraget.

Skillnaden Mellan Kakel Och Klinker

Kakel och klinker är två populära materialval när det kommer till badrumsrenoveringar, men de har viktiga skillnader som är bra att känna till.

Klinker är betydligt hårdare och tjockare än kakel, vilket gör det idealiskt för golvbeläggning. Dess robusthet gör att klinker klarar av de dagliga belastningarna i ett badrum, som tung fottrafik och möbeltryck.

Denna hållbarhet medför dock högre tillverkningskostnader, vilket gör klinker dyrare än kakel.

Kakel, å andra sidan, är mindre hållbart och tunnare, vilket gör det olämpligt för golvbeläggning. Kakel kan inte motstå stora belastningar och är därför mest lämpat för väggar i badrummet.

Att använda kakel på golv kan resultera i sprickbildning och skador.

En viktig aspekt att komma ihåg är att klinker inte bör användas på väggar. Dess tyngd kan vara problematisk, eftersom tunga plattor kan lossna och utgöra en säkerhetsrisk.

kostnad-for-att-kakla-in-badrum

Kakel Eller Plastmatta?

När det kommer till att välja material för badrumsrenovering, står många inför valet mellan kakel/klinker och våtrumstapet. 

Kostnaderna för dessa material skiljer sig åt, och det är viktigt att förstå dessa skillnader för att kunna göra ett välgrundat beslut.

Kakel/Klinker

Låt oss börja med att titta på kostnaden för kakel eller klinker i ett badrum på 10 kvadratmeter.

Om vi räknar med ett pris på 300 kr per kvadratmeter, landar den totala kostnaden på ungefär 27 000 kr för hela ytan.

Det är dock möjligt att hitta billigare alternativ för under 200 kr per kvadratmeter på byggvaruhus. 

Det är viktigt att lägga till cirka 5-10% i spill vid beräkning av materialåtgång. 

Våtrumstapet

Om du lägger våtrumstapet i ett 10 kvadratmeter stort badrum, kan kostnaden variera mellan 15 000 och 20 000 kr.

Detta gör våtrumstapet till ett mer ekonomiskt alternativ jämfört med kakel eller klinker.

Våtrumstapet erbjuder också enklare installation och kan vara ett bra val för de som söker ett mer budgetvänligt alternativ för sitt badrumsprojekt.

Avslutningsvis Om Kostnaden För Att Kakla In Badrummet

Att välja rätt material för ditt badrumsprojekt är en viktig del i renoveringsprocessen.

Medan kakel och klinker erbjuder en hållbar och elegant lösning, kan våtrumstapet vara ett mer budgetvänligt alternativ.

Kom ihåg att beakta inte bara inköpskostnaden utan också installation och underhåll. Genom att väga dina alternativ noggrant kan du skapa ett badrum som inte bara ser fantastiskt ut utan också passar din budget.

Vanliga Frågor Om Kostnaden För Att Kakla Badrummet

Hur mycket påverkar kakelplattans storlek priset?

Storleken på kakelplattor kan påverka priset betydligt. Större plattor kan vara dyrare per kvadratmeter, men kan också minska antalet plattor som behövs och därmed installationskostnaderna.

Påverkar färg och mönster på kakel priset?

Ja, vissa färger och mönster kan vara dyrare på grund av tillverkningsprocessen. Specialdesignade eller handgjorda kakelplattor tenderar att vara dyrare än standardalternativ.

Är det billigare att lägga kakel själv?

Att lägga kakel själv kan minska arbetskostnaden, men det kräver noggrannhet och rätt verktyg. Felaktig installation kan leda till högre kostnader på lång sikt, så det är värt att överväga en professionell plattsättare.

Hur mycket kostar det att anlita en professionell plattsättare?

Kostnaden för en professionell plattsättare varierar beroende på erfarenhet och region. Det är bäst att inhämta offerter från olika leverantörer för att få en uppfattning om de genomsnittliga kostnaderna.

Redo Att Få En Offertförfrågan För Ditt Projekt?

Svara på några snabba frågor om ditt projekt och bli matchad med lokala företag – helt gratis.

användare av byggi

Gör som 1000+ andra!

Varför du kan lita på Byggi

För att kunna ge dig de mest korrekta och aktuella kostnadsuppgifterna samlar vi in information från en mängd olika prisdatabaser, licensierade entreprenörer och branschexperter. Läs vår redaktionella process här.

Innehållsförteckning

Fler Prisguider För Ditt Nästa Projekt.